hirdetés

A hormonális fogamzásgátlás kockázatai

Az orális fogamzásgátló szedése alatt valamilyen kardiovaszkuláris történést elszenvedő asszonyoknál lényegesen magasabb a betegség ismétlődésének valószínűsége, mint azoknál, akik nem szednek tablettákat.

hirdetés

A JAMA Internal Medicine-ben 2015. november 23.-án online megjelent holland tanulmány második szerzője, Dr. Bob Siegerink (Center of Stroke Research, Berlin) a kijelentette, jóval nagyobb valószínűséggel kapnak az ischaemiás stroke-ot illetve miokardiális infarktust azok, akik korábban már elszenvedtek valamilyen kardiovaszkuláris történést , és különösen megnő a jövőbeli kockázat, ha az érintettek az első esemény során hormonális fogamzásgátlót szedtek. A fiatal korban bekövetkezett kardiovaszkuláris események kihatással vannak a későbbi életre is. A megnövekedett kardiovaszkuláris kockázat mechanizmusa betegség-specifikus: a szívinfarktuson átesett fiatal nőknél jóval gyakoribb egy újabb szívinfarktus, mint egy stroke és viszont.

A tanulmányt holland, német és olasz kutatók tették közzé a Risk of Arterial Thrombosis in Relation to Oral Contraceptives (RATIO) vizsgálat keretében. A vizsgálatba 1995. január és 1998. december között 226 szívinfarktuson, valamint 160 ischémiás stroke-on átesett fiatal nőbeteget és kontrollként 728 olyan nőt vontak be, akik korelőzményében nem szerepelt artériás trombózis. Az átlagos életkor csoportonként 42,4, 40,0 és 48,4 év volt. A megfigyelést átlagosan 18,7 évig a vizsgálat 2012-es befejezéséig folytatták. Utánkövetéshez a hollandiai betegregisztereket használták, ahonnan adatokat lehetett gyűjteni az elhalálozásokról, a kórházi befekvésekről, az életkori, életstílusi jellemzőkről, a betegségekről, és a családi kardiovaszkuláris anamnézisről is.

A szívinfarktusos betegek körében 3,7-szer magasabb volt a halálozás (8,8/1000 személy/év, 95%CI 6,2-12,3), mint a kontroll csoportban (2,4/1000 személy/év, 95%CI 1,7-3,4). Az ischémiás stroke-on átesett nőbetegek csoportjában a mortalitás 1,8-szor volt magasabb a kontroll csoporténál (4,4/1000 személy/év, 95%CI 2,4-7,6). A halálozás folyamatosan magasabb arányú volt, ami leginkább az akut vaszkuláris történések által okozott halálozás következménye volt. A betegség-specifikus mechanizmust támasztja alá az az adat, hogy a szívinfarktusos betegcsoportban jóval magasabb volt a későbbi kardiális (10,1/1000 személy/év, 95%CI 7,5-13,8), mint a cerebrális történés (1,9/1000 személy/év, 95%CI 0,8-3,8). És viszont is igaz volt a kapcsolat: a stroke-on átesettek betegek csoportjában  jóval magasabb volt a második cerebrális történés (11,1/1000 személy/év, 95%CI 7,5-15,9), mint a kardiális esemény (2,7/1000 személy/év, 95%CI 1,2-5,4).  

Dr. Siegerink kiemelte, hogy bár a relatív kockázat is igen jelentős, de az eredményeket az abszolút kockázat szempontjából kell értékelni. „A csaknem 20 évnyi megfigyelés után a nőbetegek többsége még életben volt: az ischémiás stroke-ot elszenvedettek 90%-a, a szívinfarktust kapottak 80%-a volt életben.  Ezeknél a betegeknél tehát kiemelten fontos az ismételt kardio- és cerebrovaszkuláris történések megelőzése szekunder prevencióval, életmódváltással. És ez egyben azt is jelenti, hogy a szívinfarktuson, vagy ischémiás stroke-on átesett nőknél alaposan meg kell fontolni az orális fogamzásgátlók használatát, és inkább más megoldást kell keresni.

A hormonális fogamzásgátlás és az artériás trombózis összefüggésének legnagyobb vizsgálatát (1,6 millió nő követése 14 éven keresztül) dán kutatók végezték 2012-ben Dr. Øjvind Lidegaard (University of Copenhagen) vezetésével. A New England Journal of Medicine 2012. június 14.-i számában megjelent közlemény szerint a legújabb, alacsony dózisú, kombinált orális fogamzásgátlók 50-80%-kal növelik az artériás trombózisos események kockázatát, míg a régebbi szerek ez a kockázatnövekedés 200-250%-os volt. Az eredményekről Dr. Diana B. Petitti (Arizona State University, Tucson) szerkesztőségi közleményében úgy fogalmaz, hogy a hormonális fogamzásgátlás modern formái „nem kockázatmentesek, de elég biztonságosak".

                  

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Heartwire from Medscape

2. JAMA Internal Medicine

3. The New England Journal of Medicine

4. The New England Journal of Medicine

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.