hirdetés

A keresztcsont fáradásos törése

A hosszútávfutók derék- és fartáji fájdalmának egyik ritkán felismert oka a keresztcsont fáradásos törése. Sok futónál a fokozott igénybevétel és az elégtelen csontsűrűség együttes jelenléte miatt elmosódik a határ a csont fáradása, illetve szerkezeti gyengesége által okozott törések között. A javasolt radiológiai vizsgálati eljárás az MR-vizsgálat, mely képes lokalizálni a sérülés helyét, és kizárni tumor, porckorong-elváltozás vagy medenceízületi gyulladás jelenlétét. A fáradásos törés korai felismerése hozzájárul a betegség kedvező kimeneteléhez, így a legtöbb sportoló 12–14 hét elteltével korlátozás nélkül folytathatja az edzéseket.

Az ortopédiai és sportorvosi szakirodalomban egyre gyakrabban találkozhatunk a keresztcsont fáradásos törésével foglalkozó tanulmányokkal. A betegség sorozatos előfordulásáról először Volpin és mtsai számoltak be 1989-ben. Az izraeli hadsereg 380 újoncára kiterjedő vizsgálatuk során 194 személy összesen 257 csonttöréséről számoltak be, melyek közül három esetben fordult elő a keresztcsont fáradásos törése. Azóta 11 újabb esettanulmány írta le ezt a törést sportolók, azon belül leggyakrabban hosszútávfutók körében. A futók egyéb fáradásos töréseihez hasonlóan, ezekben az esetekben is általában röviddel a törés előtt változott a lefutott táv hossza, az út burkolata vagy az edzés intenzitása. Női atléták esetén gyakran szerepelt a kórelőzményben amenorrhoea és denzitometriával kimutatott csontritkulás.

A keresztcsont fáradásos törése rendszerint bizonytalan, nem jellegzetes fájdalommal jár, felismeréséhez ezért gyakran a porckorong-bántalmaknak, illetve a medenceízület diszfunkciójának és gyulladásának kizárásán át vezet az út. Az alkalmazott kezelés és a prognózis szakirodalmi megítélése korántsem egységes. Néhány sportoló már 6 héttel a törés után magas szintű versenyeken vehetett részt,8 míg másoknak 8 hónapra volt szükségük a teljes gyógyuláshoz.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Michael Fredericson, MD - Lara Salamancha, MD - Christopher Beaulieu, MD, PhD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.