hirdetés

A keresztkötött fibrindegradációs termékek (D-dimer) prognosztikai jelentősége az onkológiában

A keresztkötött fibrindegradációs termékek (D-dimer) alapvetően kétféle módon képződnek: egyrészt a véralvadási, másrészt a fibrinolitikus kaszkád során. Az első esetben a plazmin a szolubilis keresztkötött fibrint, míg a második esetben a nem szolubilis keresztkötött fibrint hasítja. Rosszindulatú daganatos páciensek esetében számos tényező befolyásolja a D-dimer-meghatározás klinikai értékelését. Először is a D-dimer-szint emelkedett lehet rosszindulatú daganatos páciensekben trombózis nélkül is, mely a daganatsejtek által termelt prokoaguláns faktorokkal magyarázható. Másodszor egyetlen, vénás tromboembólia diagnosztizálására használt algoritmust sem validáltak rosszindulatú daganatos betegekben. Továbbá, a rosszindulatú daganatos páciensekben a D-dimer-vizsgálat trombózis vagy tromboembólia fennállására vonatkozó negatív prediktív értéke alacsonyabb, mint azoknál, akik nem szenvednek rosszindulatú daganatban. A rosszindulatú daganatos betegek azon eseteiben, ahol vénás tromboembólia nem igazolható, az emelkedett D-dimer-szint rövidebb túléléssel korrelál. Az irodalmi adatok alapján a szerzők összefoglalják a rosszindulatú daganatos betegeknél mért kiindulási D-dimer-szint és a prognózis közötti összefüggést bemutató fontosabb vizsgálatokat. Magy Onkol 61:319–326, 2017

Kulcsszavak: D-dimer, rosszindulatú daganat, prognózis

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Deme Dániel, Szent Lázár Megyei Kórház, Onkológiai Osztály, Salgótarján
a szerző cikkei

Telkes András, Szent Lázár Megyei Kórház, Onkológiai Osztály, Salgótarján, Semmelweis Egyetem, Geriátriai Tanszéki Csoport, Budapest
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.