hirdetés

A ketamin hatásos lehet egy autizmussal összefüggő ritka genetikai állapotban

A ketamin hatásos kezelés lehet agyermekkori aktivitás-függő neuroprotektív protein (ADNP) szindrómában, ami az intellektuális instabilitással és az autizmus spektrum zavarral összefüggő ritka genetikai állapot.

hirdetés

Az ADNP szindróma – amit Helsmoortel-Van Der Aa szindrómának is neveznek – az ADNP génben keletkező mutációk okozzák. Állatkísérletek eredményei alapján felmerült, hogy a kis dózisban adott ketamin növeli az ADNS expressziót és neuroprotektív hatása van.

Dr. Alexander Kolevzon (Seaver Autism Center at Mount Sinai in New York) és munkatársai a ketamin hatásának ellenőrzésére a Human Genetics and Genomic (HGG) Advances c. lapban 2022. augusztus 27-én megjelent vizsgálatukban 10 ADNP szindrómás, 6-12 éves gyermeknek adtak alacsony adagban (0,5 mg/kg) ketamint egyszeri 40 perces infúzióban. A ketamin számos kérdésben „számszerűleg szignifikáns” javulást hozott létre, pl. a szociális viselkedésben, a figyelem-hiányban és hiperaktivitásban, korlátozott és ismétlődő viselkedés, valamint érzékelési problémák esetén. A gyermeket nevelő szülők megfigyelései és a szakértőknek a Clinical Global Impressions-Improvement mértéken alapuló mérései megegyeztek. A eredmények egyben rámutattak a hallás és a szem-mozgások elektrofiziológiai mérésének jelentőségére.

A ketamin általában jól tolerálható. Semmilyen klinikailag lényeges eltérés nem volt látható a laboratóriumi, vagy a kardiális értékekben, súlyos mellékhatást (SAE-t) nem láttak. A kezeléssel összefüggő mellékhatások mindegyike enyhe, vagy mérsékelt volt, beavatkozást egy gyermek sem igényelt. A leggyakoribb mellékhatás a túláradó jókedv/idétlenkedés volt 5 gyermeknél (50%), mindegyiknek már volt korábban hasonló tünete. Álmosság és fáradtság négy gyermeknél (40%) jelentkezett, közülük kettőnél az álmosság már előfordult a múltban is. Az agresszió relatíve gyakori volt, négy gyermeknél (40%) lehetett megfigyelni, mindegyiknél már a kiinduláskor is észlelhető volt. A csökkent étvágy új mellékhatásként jelentkezett három gyermeknél (30%), növekedett a szorongás három gyermeknél (30%) és két-két gyermeknél (20%-20%) fordult elő ingerlékenység, hányinger/hányás, és nyugtalanság. 

A kutatók szerint az eredmények „hipotézist generálhatnak”. Dr. Kolevzon meg is jegyezte, hogy a ketamin csökkentheti ennek a kétségbeejtő szindrómának a negatív hatásait. A ketamin segíthet az ADNP szindróma tüneteinek enyhítésében „az ADNP gén expressziójának növelése, vagy a szinaptikus plaszticitásnak a glutamát-erg jelátvitelen keresztül történő elősegítése révén”. A következő lépés egy nagy, placebóval ellenőrzött, hosszabb vizsgálat lehet, melyben ismételt dózisokat adnának. Az FDA-val közösen dolgoznak a gyógyszer új felhasználásának részletein.

Forrás:

Brooks M. Ketamin promising for rare condition linked to autism. Medscape Medical News. September 12, 2022.

Kolevzon A, Levy T, Barkley S, et al. An open-label study evaluating the safety, behavioral, and electrophysiological outcomes of low-dose ketamine in children with ADNP syndrome. Human Genetics and Genomic Advances. Published online August 27, 2022.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.