hirdetés

A kiújuló szuperficiális húgyhólyagrák kezelésében alkalmazott gemcitabin és mitomycin összehasonlítása véletlen besorolásos III. fázisú vizsgálatban: a hatásosság és a tolerancia értékelése

Összefoglalás
A szuperficiális húgyhólyagrák az esetek körülbelül 30-40%-ában nem reagál a Calmette–Gučrin-bacillussal (BCG, Bacille Calmette-Gučrin) vagy epirubicinnel végzett kezelésre; a kezdetben reszpondernek mutatkozó betegek 35%-ánál öt éven belül relapszus jelentkezik. Vizsgálatunk célja, hogy összehasonítsa a recidiváló szuperficiális húgyhólyagrák kezelésére intravesicalis infúzió formájában alkalmazott gemcitabin (GEM) és mitomycin (MMC) terápiás hatékonyságát és toxicitását.

Betegek és módszerek
A résztvevôk csoportját olyan betegek alkották, akik kiújuló, Ta–T1, G1–G3 stádiumú átmenetisejtes húgyhólyagrákjuk miatt korábban már részesültek kezelésben. A betegek 6 hetes séma szerint GEM-infúziót vagy 4 hetes adagolási rend szerint MMC-t kaptak. A terápiára kezdetben reagáló és később is recidívamentesnek bizonyuló betegek mindkét csoportban havonkénti gyakorisággal 10 fenntartó kezelésben részesültek az első évben.

Eredmények
Összesen 120 beteget választottunk be, majd soroltunk véletlenszerűen MMC- vagy GEMkezelésre. A vizsgálat lezárásakor 109 beteg (az MMC-csoportból 55 fő, a GEM-csoportból 54 fő) adatait tudtuk értékelni. A követési idő mediánértéke mindkét csoportban 36 hónapnak adódott. A mindvégig recidívamentes betegek aránya a GEM-csoportban 72% (39/54 beteg), az MMC-csoportban 61% (33/55 beteg) volt. A kiújulást tapasztaló betegek közül az MMC-csoport 10 betege és a GEM-csoport 6 tagja stádium szerint is progresszív betegségben szenvedett. Az MMC-csoportban statisztikailag szignifikáns mértékben nagyobb volt a kémiai cystitis incidenciája (p = 0,012).

Következtetések
Az eredmények azt jelzik, hogy a GEM hatásosság tekintetében felülmúlja az MMC t, ugyanakkor alkalmazását kisebb mérvű toxicitás kíséri. Mindezek alapján logikus választásként kínálkozik a refrakter átmenetisejtes rák kezelésében.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.