hirdetés

A korai menopauza veszélyei

A korai menopauza növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát (kivéve a stroke-ot), és a korai elhalálozást, jelent meg a JAMA Cardiology-ben.

hirdetés

A nyugati országokban a menopauza átlagosan 51 éves kor körül kezdődik. A nők mintegy tizedénél azonban már 45 évesen, vagy még korábban abbamarad a menstruáció, a petefészkek ösztrogéntermelése megszűnik. Mivel az ösztrogénnek értágító hatása van, szintjének csökkenése vérnyomás-változásokhoz vezet.

Az ösztogének különböző pontokon stimulálják a renin-angiotenzin rendszert, ami nem csak a vérnyomást, hanem az endothel funkciót, a gyulladásos markereket és az immunfunkciókat is megváltoztatja. Ezért a korán bekövetkező menopauza hosszabb ideig fejthet ki negatív hatást a szív- és érrendszerre. Különösen nagy a kockázat egy kétoldali petefészek-eltávolítás után.

Taulant Muka (Erasmus University) és kollégái meta-analízissel keresték az összefüggéseket. A 32 elemzett tanulmány több mint 300 000 nő adatait foglalta össze. Az eredmények megerősítették a feltevést, hogy azoknál a nőknél, akik 45 éves koruk előtt változó korba lépnek, 50 százalékkal nő a kockázat a koszorúér-megbetegedések kialakulásának, a végzetes szívinfarktus esélye pedig 11 százalékkal nagyobb.

Nemcsak a kardiovaszkuláris eredetű, hanem a teljes mortalitás növekedése kimutatható. A halálos kimenetelű agyvérzés kockázatának folyamatos emelkedése is megfigyelhető.

Azoknál a nőknél, akiknél a menopauza csak 50-54 éves kor között állt be, úgy tűnt, védettebbek a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. Az ő esetükben a szívinfarktus kockázata 13 százalékkal csökkent. Az, hogy a stroke bekövetkezésére ennek valamilyen hatása lenne, ismét nem volt kimutatható.

Teresa Woodruff (Women’s Health Research Institut Northwestern University, Chicago) az eredmények után arra volt kíváncsi, hogy vajon a korán változó korba lépő nőknek kell-e ideiglenes hormonterápiát javasolni. Ez a kétoldali petefészek-eltávolítás után szokásos eljárás, hogy enyhítsék a klimaxos panaszokat. Az intézmény eredményei alapján azonban az intézmény eredményei alapján nem tanácsolnak hasonló hormonpótló terápiát, mivel az ösztrogén-kezelés összefüggésben van a mellrák kialakulásával és a kardiovaszkuláris események bekövetkezésével.

Azt, hogy a korán változó korba lépő fiatalabb nőknél a hormonkezelés mennyire biztonságos és hatásos, még nem vizsgálták. A Women’s Health tapasztalatai szerint azonban ilyen jellegű klinikai tanulmányok nélkül a szakmai szervezetek nem adhatnak ajánlásokat.

 

Forrás: aerzetblatt.de

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.