hirdetés

A köszvény növeli az érbetegségek kockázatát

A köszvény és a kardiovaszkuláris betegségek közötti összefüggést kutató epidemiológiai vizsgálatok egymásnak ellentmondó eredményekre jutottak, az idézett  közlemény azonban egyértelmű kapcsolatot mutatott ki e kórképek között. 

hirdetés

A köszvény a legelterjedtebb ízületi gyulladás, az Egyesült Királyságban a lakosság mintegy 2,5%-át, az Egyesült Államokban 3,9%-át érinti. Jellemzője a szérum megemelkedett húgysav-szintje, és a nátriumurát kristályok lerakódása a szervezet különböző szöveteibe és ízületeibe. A kristályok lerakódása következtében szörnyen fájdalmas rohamok keletkeznek a perifériás ízületekben. Bár a köszvényt tradicionálisan egy inkább intermittáló gyulladásos állapotnak tartották, a legújabb ultrahang vizsgálatok szerint az akut rohamok között is egy állandó, szubklinikai gyulladás van jelen. Feltételezik, hogy a folyamatosan fennálló gyulladás és a hiperurikémia együttese – akár szinergista módon is - elősegítheti a kardiovaszkuláris betegségek kialakulását. A húgysav kristályok lerakódnak az érfalakban, ami a neutrophil granulociták és a trombociták aktivációjához, gyulladásos mediátorok kibocsájtásához vezet, melynek következtében kardiovaszkuláris károsodások lépnek fel. A folyamatban a tumornekrózis faktor-alfa, az interleukin-1, a C-reaktív protein, a nitrogén-oxid, és egyéb összetevők vesznek részt.

A köszvény és a kardiovaszkuláris betegségek közötti összefüggést kutató epidemiológiai vizsgálatok egymásnak ellentmondó eredményekre jutottak: egyesek vizsgálatok szerint szignifikáns az összefüggés, mások viszont nem láttak semmilyen kapcsolatot. Jóval kevesebb adat szól a köszvény és a cerebrovaszkuláris-, valamint a perifériás érbetegségek közötti összefüggésekről. A köszvénnyel gyakran együtt járó egyéb vaszkuláris kockázati faktorok (hipertónia, obesitas) jelentősége jól ismert, de magáé a köszvényé kevésbé. Ráadásul, a régebben elvégzett vizsgálatok leginkább a szakorvosokhoz került, súlyosabb esetekről szólnak, és nem a háziorvoshoz forduló általános populáció adatait tartalmazzák.

Az Annals of Rheumatic Diseases folyóirat 2014. augusztus 27-én közölte online egy olyan vizsgálat eredményét, mely szerint a köszvényes betegek – különösen a nők – körében magasabb a vaszkuláris betegségek kockázata. Dr. Lorna E. Clarson (Research Institute for Primary Care & Health Sciences at Keele University, U.K.) és mtsai szerint egyértelmű, hogy a „a köszvénybetegség prekurzorához, a hiperurikémiához úgy a koronáriabetegség, mint a stroke magasabb kockázata és megnövekedett halálozása társul”. Vizsgálatban felmérték a köszvénybetegség és a kardiovaszkuláris betegségek (CHD), a cerebrovaszkuláris betegségek (CVD), valamint a perifériás vaszkuláris betegségek (PVD) közötti összefüggéseket. A Clinical Practice Research Datalink adatbázisából 8 386 köszvényes beteg adatait emeltek ki, és életkor, valamint nem szerint a háziorvosi praxisból származó 39 766 beteg adataival hasonlították össze őket. Összehasonlításra csak 50 évnél idősebb, és semmilyen vaszkuláris betegségben nem szenvedő betegeket választottak ki. A köszvény kezdete utáni 10. évnél többváltozós Cox-regressziós módszerrel becsülték fel a kockázati arányokat (a HR-eket), természetesen beszámítva a nemet, a kiindulási életkort, a testtömeg indexet, a dohányzást, az alkoholfogyasztást, a Charlson-féle komorbiditási indexet, a hipertoniát, a hiperlipidémiát, a krónikus vesebetegségeket, a sztatinok és az aszpirin használatát is.

A követési idő alatt összesen 11 266 vaszkuláris esemény történt. A bármely vaszkuláris esemény kockázata köszvényes férfiaknál 1000 személy/évvel számolva 43,63 (41,55-45,77) volt, míg a nem köszvényes férfiaknál ez 33,70 (32,86-34,55) -nek adódott, ami hozzávetőlegesen HR 1,29-nek (1,22-1,36) felel meg. Köszvényes nőknél ugyanez 51,89-nek adódott (48,32-55,64), a nem köszvényes nők 33,41-ével összehasonlítva (32,15-34,71), ami durván HR 1,56-ot (1,44-1,69) jelent. A köszvényes nők körében következett be a legfeltűnőbb változás: a perifériás vaszkuláris betegségek (PVD) abszolút kockázata több mint kétszeresére nőtt, azaz 1000 beteg/évvel számolva 3,05-ről 7,09-re, ami nagyjából HR 2,35-nek (1,87-2,94) felel meg.     

Férfibetegek esetén a köszvénybetegség a bármilyen vaszkuláris történés kismértékű, de szignifikáns növekedését okozta (HR 1,06, 95%CI 1,01-1,012) a nem köszvényes férfiakhoz képest. Ezen belül a köszvényes férfiaknál kissé magasabb volt a CHD-k aránya (HR 1,08, 95%CI 1,01-1,15) és a PVD-k kockázata is ((HR, 1,18; 95% CI, 1,01 – 1,38). A CVD-k kockázata nem növekedett.

Köszvényes nők esetén viszont a bármilyen vaszkuláris történés 25%-al gyakoribb volt a nem köszvényes nőkhöz képest (HR 1,25, 95%CI 1,15-1,35). A bármilyen kardiovaszkuláris (CHD) történés kockázata szintén ilyen mértékben emelkedett (HR, 1,25; 95% CI, 1.12 - 1.39) és jelentősen emelkedett a PVD-k kockázata (1,89; 95% CI, 1,50 – 2,38), de a kutatók szerint nem emelkedett a cerebrovaszkuláris (CVD) megbetegedések kockázata. Ráadásul a köszvényes nőknél gyakrabban fordult elő angina és az átmeneti agyi keringészavar (transient ischemic attack, TIA), de a szívinfarktusok száma nem emelkedett.

A közlemény szerzői szerint annak ellenére, hogy a férfiakban a köszvény és a vaszkuláris betegségek is gyakoribbak, mégis a köszvényes nők eseteiben lehetett a vaszkuláris események kockázatának felszaporodását kimutatni. Az eredmények több klinikai teendőre világítanak rá, elsősorban arra, hogy a köszvény kezelését már az alapellátásban meg kell kezdeni, ez az Egyesült Királyságban minden negyvenedik embert, az USA-ban pedig kb. 8 millió embert érint. Nem csak a férfiakra kell figyelni, fel kell ismerni a nőbetegek fokozott kockázatait is. A köszvényes betegeknél keresni kell a perifériás érbetegségekre utaló jeleket.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. Annals of Rheumatic Diseases

3. European Journal of Preventive Cardiology

 

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.