hirdetés

A kreativitás és a pszichózis közös genetikai eredete

Bizonyos genetikai tényezők elősegítik a művészi képességek kifejlődését, ugyanakkor a szkizofrénia vagy a bipoláris zavar kockázatát is növelik.

hirdetés

Azok a genetikai jegyek, amelyek kapcsolatban állnak a pszichózisra való hajlammal, különösen gyakran találhatóak meg a művészileg aktív embereknél – állapította meg egy izlandi genetikusok vezette nemzetközi kutatócsoport. Széleskörű genomanalízissel erősítették meg, és genetikai alapokra vezették vissza a kreativitás és a mentális zavarok között már régóta ismert összefüggést. Eszerint a kóros agyi folyamatok, amelyek extrém esetben szkizofréniát, vagy bipoláris zavarokat eredményeznek, felerősítik a kreatív képességeket. Habár ezek a genetikai tulajdonságok az érintett egyén számára gyakran hátrányosak, valószínűleg azért maradtak meg az emberi genomban, mert a társadalom számára összességében pozitív hatással vannak – írják a tudósok a Nature Neuroscience-ben.

A vizsgálat eredményei tulajdonképpen nem meglepőek, hiszen ahhoz, hogy valaki kreatív legyen, másként kell gondolkodnia, mint a tömegeknek. Kari Stefansson (deCODE Genetics, Reykjavík) szerint ezt teszik azok is, akik bizonyos genetikai tényezők miatt hajlamosabbak a szkizofréniára. Korábbi kutatásokból ismert, hogy a szkizofrén, vagy affektív pszichózisban szenvedő ember hozzátartozói az átlagosnál gyakrabban választanak művészi hivatásokat. Az viszont még tisztázatlan, hogy ez genetikai vagy közös környezeti hatásokkal magyarázható.

Stefansson és kollégái 863000 izlandi ember több mint 150 000 emberi DNS-szakaszának elemzésével keresték azokat a részeket, amelyek a pszichózisos betegeknél gyakrabban fordulnak elő, mint az egészségeseknél. E genetikai tulajdonságok hordozóiban mind a szkizofrénia, mind a bipoláris zavar kialakulásának kockázata kétszer akkora, mint a kérdéses génszakaszok nem mutáns változatával rendelkezőkben. Ezután mintegy 1000 izlandi művész (képzőművész, színész, táncos, zenész és író) genomjában keresték ugyanezeket a DNS-szakaszokat, amelyek 17%-kal nagyobb valószínűséggel fordultak elő a művészekben, mint a nem kreatív foglakozású személyekben.

A genetikusok az eredményeiket 8900 svéd, és 18400 holland résztvevő adataival végzett kutatásokkal is megerősítették. A tesztek alapján ezek a genetikai tulajdonságok 25%-kal gyakrabban mutatkoztak meg művészeknél és a magas fokú kreativitással rendelkező embereknél, mint másvizsgálatba vont személyeknél. Az összefüggést nem befolyásolta a vizsgált személyek IQ-tesztekben elért eredménye, sem a képzettségi szintje.

A tanulmány konkrét bizonyítékkal szolgál a kreativitás genetikai eredetére, azonban megválaszolandó kérdés, hogy ezek az öröklődő tulajdonságok hogyan maradtak fenn a genomban annak ellenére, hogy növelik a mentális zavarok kialakulásának kockázatát.

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.