hirdetés

A kritikus állapotú gyermekek is transzplantálhatók

A kritikus állapotú betegek ellátásának fejlődésével ma már nem kérdés, hogy az intenzív osztályon fekvő, kritikus állapotban lévő gyermekeket meg szabad-e operálni, mert a válasz egyértelmű igen. 

hirdetés

A kritikus állapotú gyermekek ellátása mára olyan mértékben fejlődött, hogy még a legrosszabb állapotú fiatalok is kaphatnak új szervet – harangozta be hamarosan nyomtatásban is megjelenő tanulmányát a Journal of the American College of Surgeons online oldala. Az intenzív terápia mint önálló szakterület az 1980-as évek óta fokozatosan szignifikáns mértékű javulást ért el az akut betegségek – többek között a szepszis, a hírtelen szívhalál vagy a traumás agysérülés – túlélési mutatói terén. A szervi elégtelenséggel élők állapotának transzplantáció nélküli stabilizálásában is nagy javulás történt, így egyre tovább maradhatnak életben a szervátültetési várólistákra került gyermekek.

A texasi gyermekkórház és a Houstonban működő Baylor College of Medicine munkatársai most a transzplantáció utáni túlélés mutatóinak elemzését végezték el, figyelembe véve a szervet kapó gyermekek műtét előtti állapotát. Azok adatait dolgozták fel, akik 1987 és 2015 között májtranszplantáción estek át, és a műtét időpontjában 18 évesnél fiatalabbak voltak. Az indító dátum azért volt éppen 1987 (annak ellenére, hogy transzplantációt már az 1960-as évektől végeztek), mert ekkor lépetek életbe az UNOS (United Network for Organ Sharing) szervátültetés-kimeneteli értékelő módszerei. Az adatokat azért osztották két részre, mert 2002-ben vezették be a májbetegség súlyosságát felmérő új módszert, a PELD (Pediatric End-Stage Liver Disease) pontszámot (score-t), aminek alapja az életkor, a fejlődési elmaradás, a májfunkció és az INR-érték.

A vizsgált időszakban 13 723 gyermek kapott új májat az Egyesült Államokban, őket átlagosan 6,6 éven át követték. Intenzív terápiás osztályról 4248 gyermek került a műtőbe, az átlagos követési idő az ő esetükben 5,7 év volt. A 2002–2015-ös időszakban 6746 májtranszplantáció történt, e gyermekek közül 1816-an voltak olyan állapotban, hogy az intenzív osztályról kerültek a műtőbe.

A túlélés folyamatosan javult az évek során. Az egyéves túlélés 66% volt 1987-ben, míg 2015-ben már 92%. A túlélési mutató azok esetében is javult, aki a legrosszabb állapotban voltak, mire új szervhez jutottak. Azon májelégtelenségben szenvedők esetében, akiknél dialízisre is szükség volt, az egyéves túlélés az 1995-ös 50%-ról a 2013-ra jellemző 95%-ra nőtt. Ugyanez a két adat azok esetében, akiket lélegeztetni is kellett, 49% (1994), illetve 94% (2013). A csecsemők alcsoportjában hasonló arányokat találtak: 1988-ban 45%-os volt az egyéves túlélés, 2013-ban pedig 88%-os.

Amikor csak  a texasi gyermekkórház adatait nézték, a 354 gyermek közül, akinél májátültetést végeztek 2002 és 2015 között, 65 volt olyan rossz állapotban, hogy az intenzív osztályon kellett a műtétre várnia. A teljes csoport egyéves túlélése 2015-ben 92%-os volt, az intenzív osztályról érkezett betegeké pedig 87%-os.

A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a kedvező kimenetel már a legrosszabb állapotú betegeknél is elérhető. „Mindent meg kell tennünk, hogy minél több szervi elégtelenségben szenvedő beteg kaphasson új szervet, köztük a rossz állapotúak is” – nyilatkozta a vizsgálatot vezető sebészprofesszor, John A. Goss (Baylor College of Medicine). Hozzátette: „A kritikus állapotú betegek ellátásának fejlődésével eljutottunk oda, hogy a kérdés már nem az, hogy el tudjuk-e végezni náluk az átültetést, hanem az, hogy valóban elvégezzük-e. A válasz egyértelmű igen, elvégezhetjük, mégpedig ugyanolyan túlélési reményekkel, mint a kevésbé rossz állapotú gyermekeknél. Ha egy intézmény ezt nem tudja vállalni, olyan központba kell szállítani a gyermeket, ahol a műtét kivitelezhető”.

 

Forrás: MNT

 

Dr. V. Z.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.