hirdetés

A krónikus hepatitis C fertőzés korszerű kezelése

A krónikus hepatitis C fertőzés a fejlett országokban a májátültetés vezető oka, s az elkövetkező 10–20 évben várhatóan jelentős egészségügyi és gazdasági problémát jelent majd. Szerencsére az elmúlt években jelentős előrehaladás történt a fertőzés kezelésében. A szerzők a pegilált interferonnal és ribavirinnel végzett kombinált kezelés eredményeit foglalják össze, és körvonalazzák, melyik az a betegcsoport, amelyben a legjobb terápiás eredmény várható.

A hepatitis C vírus (HCV) kisméretű, burokkal rendelkező RNS-vírus. Az Egyesült Államokban jelenleg ez a kórokozó idézi elő a leggyakoribb – közel 4 millió főt érintő – krónikus, vérrel terjedő fertőzést.1 A fertőzések több mint 70%-ában (2,7 millió fő) krónikus betegség alakul ki, változó súlyosságú gyulladással és fibrosissal. A HCV-fertőzöttek mintegy 20%-a esetében progresszív májkárosodás mutatható ki, amely 20–40 év alatt cirrhosis, májelégtelenség és/vagy hepatocelluláris carcinoma kialakulásához vezet.2

Szerencsés fejlemény, hogy a rekombináns interferon-a és a ribavirin kombinációjával kétszer-háromszor nagyobb arányú virológiai válasz érhető el, mint interferon-a monoterápiával.3,4 Az elnyújtott hatású pegilált interferonok bevezetése tovább javította a terápiás eredményeket.

Terápiás célkitűzések

A krónikus hepatitis C fertőzés kezelésének elsődleges célja a progresszív májbetegség megelőzése a HCV-fertőzés megszüntetésével. Tartós virológiai válaszról akkor beszélünk, ha 24 héttel a kezelés befejezése után, megfelelően érzékeny (<50 NE/ml kimutatására alkalmas) módszerrel nem igazolható a HCV RNS jelenléte a szérumban. Tartós virológiai válasz esetén normalizálódik az alanin-aminotranszferáz (ALT, azaz glutamát-piruvát transzamináz, GPT) szintje, javul vagy teljes értékű lesz az életminőség, mérséklődik a gyulladás és a fibrosis a májban, valamint csökken a hepatocelluláris carcinoma kialakulásának veszélye.

A tartós terápiás válasz az esetek 95%-ában a következő 5–12 évben is fennmarad.5 Annak eldöntésére, hogy a tartós virológiai válasz a krónikus hepatitis C fertőzésben szenvedő betegek túlélését is javítja-e, további prospektív vizsgálatokra van szükség.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Keyur Patel, MD - John G. McHutchison, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.