hirdetés
hirdetés

A krónikus szomatikus betegség és a poszttraumás stressz zavar összefüggései, továbbá a kezelés kapcsán tett megfontolások

A korábban kizárólag klasszikus traumákkal összefüggésbe hozott poszttraumás stressz zavar kialakulásának lehetőségét mutatja be a szerző egy krónikus szomatikus kórkép, a Duchenne-féle izomdisztrófia kapcsán gyermekeknél. A kialakulás mechanizmusának és a pszichológiai segítségnyújtás lehetőségeinek tárgyalása után egy rövid esetismertetéssel támasztja alá a traumatikus jegyek intenzív megjelenését a diagnosztikus tesztekben. Végül az ezen információk alapján tehető megfontolásokat összegzi a kezeléssel összefüggésben.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Németh-Barna Petronella, Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak, Budai Gyermekkórház Telephely, Gyermekgyógyászati Rehabilitációs Osztály, Budapest
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.