A linagliptin kardiovaszkuláris biztonságossága

Az Amerikai Diabétesz Társaság (ADA) 73. kongresszusán bemutatott III. fázisú klinikai vizsgálatokban előforduló kardiovaszkuláris (CV) eseményeinek metaanalízisének eredményei szerint a linagliptin nem fokozza a kardiovaszkuláris események kockázatát.

hirdetés

“A kardiovaszkuláris (CV) események diabéteszes betegek vezető halálokai közé sorolhatók; ezek felelősek a diabéteszes betegek halálozánának  több, mint 50 %-áért.  Ezért különösen fontos olyan terápia kifejlesztése, mely nem fokozza a CV események kockázatát.” – mondta Dr. Odd Erik Johansen, a Boehringer Ingelheim Klinikai Vizsgálati Program részlegének főigazgatója, annak kapcsán, hogy a Boehringer Ingelheim és az Eli Lilly közzétette a III. fázisú klinikai vizsgálatokból származó adatok új analízisének eredményeit.

A (CV) események új metaanalízise igazolta, hogy a dipeptidil-peptidáz-4 (DPP-4) gátló linagliptin 2-es típusú diabétesz (T2DM) kezelésében történő alkalmazása – számos összehasonlító készítményhez (placebo, glimepirid és voglibóz) képest - nem jár együtt a kardiovaszkuláris (CV) események előfordulásának fokozott kockázatával.

Az utólagos (post-hoc) analízisben 19 kettősvak vizsgálat eredményeit összesítették, és az elemzésbe 9459 olyan beteg adatait vették be, akiket vagy linagliptinnel (5mg: 5,687 beteg, 10mg: 160 beteg), vagy placebóval és egyéb antihiperglikémiás készítménnyel kezeltek (placebo: 2,675, glimepirid: 775, voglibóz: 162). A kumulatív gyógyszerexpozíció a linagliptin csoportban 4421 betegév, a komparator csoportban 3254 betegév volt.

Az összesített adatok analízisének elsődleges összetett végpontja a kardiovaszkuláris halálozás, nem fatális stroke, nem fatális miokardiális infarktus (MI) és az instabil angina miatti hospitalizáció volt.

A biztonságossági analízis eredményei szerint a linagliptin csoportban kisebb volt a CV események előfordulási gyakorisága az egyéb kezelések összesített csoportjához képest (60 esemény 5847 betegnél versus 62 esemény 3612 betegnél). Ennek megfelelően a linagliptin csoportban az incidencia 13,4/1000 betegév volt, míg a komparator csoportban 18,9/1000 betegév; a kockázati hányados 0,79 (konfidencia-intervallum (CI) 0,55 – 1,12, p=NS (nem szignifikáns).

A linagliptin- és glimepirid kezelés kardiovaszkuláris morbiditásra és mortalitásra gyakorolt hosszú távú hatásait jelenleg is vizsgálják a CAROLINA (CARdiovascular Outcome Study of LINAgliptin Versus Glimepiride in Early Type 2 Diabetes) vizsgálatban. A CAROLINA az egyetlen olyan folyamatban lévő, hosszú távú, kardiovaszkuláris végpontú klinikai vizsgálat, amelynek során egy DPP-4 gátló kezelést aktív komparátorral végzett kezeléssel (glimepirid) hasonlítanak össze. Miként arról az ADA kongresszusán beszámoltak a 6103 beteget bevonó vizsgálat kiindulási betegjellemzői szerint a vizsgálatba beválogatott betegek csoportjának összetétele megfelel a korai T2DM-ben szenvedő és a CV események szempontjából fokozott kockázatú  célpopuláció kritériumainak.A kettősvak, klinikai esemény-vezérelt vizsgálat végső eredményei 2018-ban várhatóak.

A CAROLINA vizsgálat betegeinek 33,4 %-ának kórelőzményében korábbi CV szövődmények szerepelnek, a diabetes a betegek 41 %-ánál kevesebb, mint 5 éve, és 5-10 év 28 %-uknál 5-10 éve áll fenn. A kiindulási HbA1c 7, 2 % volt; a betegek 72,5 %-ának HbA1c szintje pedig  7,5 %-nál alacsonyabb volt.

A betegek 67 %-a egy, 22 %-a pedig két vércukorszint csökkentő készítményt szedett (a betegek 89,1 %-a kapott metformint). A populációt túlsúlyosnak/elhízottnak minősítették, mivel a vizsgálatban részt vevő személyek 54%-ának testtömegindexe (BMI) meghaladta a 30-as BMI értéket, és csak 46 %-uknak testtömeg indexe volt kevesebb, mint 30 kg/m2.

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA), az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az egyéb nemzetközi hatóságok engedélyezték a linagliptin alkalmazását a T2DM-ben szenvedő felnőtt betegek kezelésére. A Magyarországon érvényes alkalmazási előírás szerint a linagliptin a 2-es típusú diabetes mellitus kezelésére javallt felnőtteknél a glikémás kontroll javítására, diéta és testmozgás mellett, a készítmény adható monoterápiaként, vagy kombinációban metforminnal, illetve metforminnal és  szulfanilureával, továbbá  inzulinnal kombinációban, metforminnal vagy anélkül.  Az Amerikai Egyesült Államokban a linagliptin alkalmazása szulfanilureával és pioglitazonnal kombinációban is engedélyezett.  Károsodott veseműködés vagy károsodott májműködés esetén nincs szükség a linagliptin dózisának módosítására.

 

A közlemény megjelenését a Boehringer Ingelheim és a Lilly Hungária Kft. támogatta.

HU/TRJ/00051

Dr. Nagy Judit
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.