hirdetés

A lokoregionális recidíva fokozott kockázata módosított radikális mastectomiával és adjuváns radioterápiával, illetve emlőmegtartó műtéttel kezelt T1–2N0 stádiumú, tripla negatív emlőrákban

Célkitűzés
A vizsgálat célja a lokoregionális recidíva (LRR, locoregional recurrence) kockázatának felmérése volt ösztrogénreceptor-, progeszteronreceptor- és humán epidermális növekedésifaktor-receptor-2-negatív primer emlőrák (tripla negatív; [TNBC, triple-negative breast cancer]) lokoregionális kezelése után.


Betegek és módszerek
A TNBC-ben szenvedő betegeket egyetlen intézmény rákregisztere alapján azonosítottuk (n = 768). Az LRR-mentes túlélést Kaplan–Meier-módszerrel becsültük fel. Az LRR kockázatát a TNBC populációban és a T1–2N0 alcsoportban a Cox-féle arányos kockázati regressziómodell segítségével határoztuk meg a lokoregionális kezelés függvényében: emlőmegtartó műtét (BCT, breast-conserving therapy; azaz lumpectomia és adjuváns radioterápia [RT, radiotherapy] és módosított radikális mastectomia [MRM, modified radical mastectomy]).


Eredmények
Mediánértékben 7,1 éves követési idő alatt 77 TNBC-betegnél (10%) jelentkezett LRR. Az 5 éves LRR-mentes túlélés 94%-nak (BCT), 85%-nak (MRM), illetve 87%-nak (MRM + RT) adódott (p < 0,001). A többváltozós elemzésben az MRM (szemben a BCT-vel), a lymphovascularis invázió és a nyirokcsomó-pozitivitás társult az LRR fokozott kockázatával. Ezzel szemben adjuváns kemoterápia kapcsán csökkent az LRR valószínûsége. T1–N0 stádiumú tumorok esetében az 5 éves LRR-mentes túlélés a BCT-csoportban 96%, az MRM-csoportban 90% volt (p = 0,027), és az MRM bizonyult a fokozott LRR-kockázat egyetlen független prognosztikai tényezőjének, szemben a BCT-vel (kockázati arány, 2,53; 95% CI, 1,12–5,75; p = 0,0264).


Következtetések
Az RT nélküli MRM-mel kezelt, T1–N0 stádiumú betegségben szenvedő nők körében szignifikánsan nagyobb az LRR kialakulásának esélye, mint BCT után. Az MRM-et követően alkalmazott adjuváns RT lehetséges előnyeinek felmérésére prospektív vizsgálatok szükségesek TNBC-betegek bevonásával.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Bassam S. Abdulkarim, Julie Cuartero, John Hanson, Jean Deschênes, David Lesniak és Siham Sabri
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.