hirdetés

A lorcaserin a vesét is védi

Az elhízás gyógyszeres kezelésére engedélyezett lorcaserin csökkenti az obezitással összefüggő veseműködési zavarokat.

hirdetés

2016-ban a világ felnőtt lakosainak közel 13%-a volt obez (BMI≥30kg/m²), 39%-a pedig túlsúlyos (BMI 25-29 kg/m²). A Framingham Heart Study-ban igazolták, hogy a testtömeg index (BMI) növekedésével erősen nő a vesebetegségek kockázata, mind az egészséges emberekben, mind a krónikus vesebetegségben (CKD) szenvedőkben. Nem egyértelmű, hogy közvetlen ok-okozati összefüggés áll-e fenn az obezitás és a vesekárosodás romlása között, vagy a CKD csak a magasabb BMI-hez társuló kísérőbetegségek következménye-e?

A magas vérnyomással, magas koleszterinszinttel rendelkező vagy 2-es típusú diabéteszben szenvedő túlsúlyos betegek kezelésére javasolt étvágycsökkentő 5HT-2C-receptor antagonista lorcaserin (Belviq, Eisai) a már az otszonline-on korábban ismertetett CAMELLIA-TIMI 61 vizsgálat (Végre egy biztonságos „fogyókúrás” készítmény szerint kardiovaszkuláris szempontból hatásos és biztonságos, javítja a glikémiás kontrollt, csökkenti a diabetes keletkezésének kockázatát, illetve javítja a diabeteses állapotot .

A CAMELLIA-TIMI 61 vizsgálatba 12.000 olyan túlsúlyos, vagy obez beteget vontak be, akik kimutatott kardiovaszkuláris betegségben (CVD) szenvedtek, vagy többszörös CVD kockázati faktorokkal rendelkeztek, melyek között a 2-es típusú diabetes is szerepelt. A betegek 57%-ának volt 2-es típusú diabetese, és egyharmaduk volt prediabeteses. A korábban közölt eredmények a szer kardiovaszkuláris biztonságát igazolták,a Circulation-ban most megjelent, illetve az American Heart Association (AHA) 2018-as tudományos találkozóján előadott eredmények azt mutatták, hogy a lorcaserin - az életmódbeli változtatásokkal együtt ­akadályozza a vesebetegség romlását.

Dr. Benjamin Scirica (Brigham and Women’s Hospital Boston, Massachusetts) és munkatársai azt találták, hogy a lorcaserin 13%-kal (4,9%/évről 4,2%/évre) csökkentette az összesített vesefunkciós mutatók értékét a placebóhoz képest (HR: 0,87, P=0,0064). A primer renális kimenetel összesített mutatójába a mikro-, vagy makro-albuminuria megjelenését (vagy romlását), az új (vagy romló) krónikus vesebetegséget, a szérum kreatinin megduplázódását, vagy bármely végstádiumú vesebetegséget, vesetranszplantációt, vagy vese-eredetű halálozást sorolták. Az aktív kezelés 3,1%-ról 2,7%-ra (P=0,017) csökkentette az új albuminuria megjelenésének (vagy az albuminuri rosszabbodásának) kockázatát, és 2,9%-ról 2,4%-ra a vizelet albumin/kreatinin aránnyal (UACR) kifejezett újonnan megjelenő (vagy rosszabbodó) vesefunkciós károsodást (P=0,0018).

A betegek átlagos eGFR 76 ml/min/1,73 m², átlagos UACR értéke 7,0 mg/g volt a vizsgálat indulásakor. A gyógyszeres kezelés indítása utáni 3,3 év követés során a magasabb eGFR mellett kevesebb haszonnal járt a lorcaserin adagolás, mint az alacsonyabb eGFR mellett. Ugyanakkor a vesefunkciók a diabeteses és a nem diabeteses, valamint a prediabeteses betegekben egyaránt javultak. Az eGFR a kezelés első évében 1,2 ml/min/1,73 m²-rel javult , az UACR pedig 9 mg/g-mal csökkent. A primer súlyos akut koronária-események (MACE, major acute coronary events) kockázata magasabb volt a magasabb eGFR-ű, vagyis károsodott vesefunkciójú betegekben a normál vesefunkciójú betegekéhez képest. A már kiinduláskor is makro-albuminuriás betegeknél nagyobb volt a súlyos CVD szövődmények kockázata, mint a mikro-albuminuriás betegeknél.

A lorcaserin – a diétával és egy kedvezőbb életmódra való váltással együttesen – csökkentette a progresszív veseműködési zavarok megjelenését a placebóhoz képest, függetlenül attól, hogy a betegeknek milyen kardiometabolikus kockázatai voltak a vizsgálat indulásakor. Az új eredmények arra utalnak, hogy a testsúly csökkentésére irányuló stratégiák mellett a kardiovaszkuláris biztonságosság megteremtése, a glikémiás helyzet javítása és az újonnan megjelenő vesebetegségek kialakulásának (vagy a meglévő vesebetegség romlásának) megelőzése egyaránt igen fontos .Azt nem tudjuk, hogy a vesefunkciók javulása a fogyással, vagy a gyógyszer közvetlen hatásával függ-e össze, de bármi is legyen a javulás mechanizmusa, az obezitással összefüggő renális működési zavarok javításának, vagy legalábbis minimalizálásának legfontosabb eszköze a testsúly csökkentése.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Conference News > AHA 2018

2. Circulation

3. Lancet

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.