hirdetés

A magas vérnyomás kezelése akut stroke-ban

Érvek mellette
Akut stroke-ban igen gyakori a magas vérnyomás. Az első 24–48 órában az ischaemiás stroke-os betegek mintegy 75%-ának és az állományvérzéses betegek több mint 80%-ának vérnyomásértékei magasak. A legtöbb esetben a vérnyomás spontán csökken az elkövetkező napokban, de a betegek több mint 40–50%-a továbbra is hypertoniás marad. A kezdeti vérnyomás-emelkedés reaktív jelenségnek tekinthető, amely arra szolgál, hogy fenntartsa, illetve növelje az agyi vérnyomást a penumbra területén, ahol az agyi autoreguláció megszűnt, és a perfúzió passzív módon, a szisztémás vérnyomástól függően változik. Ennek alapján sokan érvelnek amellett, hogy a stroke akut fázisában ellenjavallt a vérnyomás csökkentése. Ezt az INWEST vizsgálat is megerősíti, amelyben az intravénás nimodipin rontotta a prognózist, ám ebben a vizsgálatban néhány óra alatt extrém mértékben csökkentették a vérnyomást, ami ma már elfogadhatatlan. Az igen alacsony vérnyomás és az erélyes vérnyomáscsökkentés mindenképpen káros.

Érvek ellene
A stroke akut fázisában körülbelül 80%- os gyakorisággal észlelhető magas vérnyomás, amely többnyire spontán normalizálódik 48–72 órán belül. Tudjuk, hogy akut stroke-ban az igen magas vérnyomásértékek (szisztolés érték >160–180 Hgmm) kedvezőtlen kimenetelt jeleznek előre. Ennek a magas vérnyomásnak valóban lehetnek káros hatásai (pl. az agy-oedema és a vérzéses transzformáció fokozódása). De vajon levonhatjuk-e ebből azt az általános következtetést, hogy akut strokeban csökkenteni kell a magas vérnyomást? Semmiképpen sem. A következő érvek amellett szólnak, hogy az akut fázisban jobb tolerálni a magas vérnyomást, ha akut szervelégtelenség tünetei (pl. hipertenzív encephalopathia, akut szívelégtelenség, tüdő-oedema) nem észlelhetők.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Érvek mellette: J. Schrader Ervek ellene: D. G. Nabavi ?ˇ E. B. Ringelstein
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.