hirdetés

A máj egyik fehérjéje a sikeres terhesség kulcsa

A montreali egyetem kutatói egy olyan fehérjét azonosítottak a májban, mely fontos szerepet játszik a terhességben és a menstruációs ciklusban – adta hírül a Nature Medicine című lap.

hirdetés

A kutatók megállapították, hogy olyan génmanipulált egerekben, akik nem voltak képesek a máj „homológ-1 (Lrh-1) molekula” receptorának termelésére, nem jött létre a terhességhez szükséges méhen belüli környezet sem. Az Lrh-1 hiánya azt eredményezte, hogy a méhlepény kialakulása nem volt megfelelő, így a placenta nem volt alkalmas feladata ellátására. Az Lrh-1 az emberi uterusban található, és jelenléte alapvetően fontos a korai terhességi folyamatok zavartalan végbemeneteléhez.

A vizsgálatot vezető Bruce Murphy, az állati reprodukciós kutatóközpont munkatársa ezt írja: „Korábban már igazoltuk, hogy az Lrh-1 a peteérés esszenciális feltétele. Új vizsgálatunk azt tárta fel, hogy fontos szerepet játszik a méhben, ami felveti azt a lehetőséget, hogy az Lrh-1-hiány hozzájárulhat a terhességi veszteségek előfordulásához embereknél. Az emberi szövetek vizsgálata előtt állatkísérleteket végeztünk. Úgy véljük, korai lenne, ha az Lrh-1 méhbiopsziás mintákból történő mérését diagnosztikai tesztként javasolnánk, de már dolgozunk a receptorexpresszió menstruációs ciklustól függő változásának feltérképezésén.”

Ezen túlmenően a kutatók az is tanulmányozzák, hogy a hormonreceptor-pótló terápia alkalmas lehet-e a rendszeres méhtevékenység helyreállítására kísérleti egereknél. Murphy szerint: „A progeszteronnak nincs jelentősége e szempontból. Bár a hormonkezelés lehetővé teszi az embrió számára, hogy beágyazódhasson, rendellenességeket tapasztaltunk a méh belső felszínén, zavart szenvedett a placenta kialakulása, a magzat visszamaradt növekedésében, sőt magzati halálozás is bekövetkezett.”

Mindazonáltal lehetőség van terápiás beavatkozásra, mivel jelenleg is folynak olyan klinikai vizsgálatok, melyekben új Lrh1-agonistákat és -antagonistákat tesztelnek a 2-es típusú cukorbetegséghez társuló májelváltozások kezelésében.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.