hirdetés

A meddőségi kezelés nem növeli a petefészekrák kockázatát

A meddőségi kezelések nem hozhatók összefüggésbe a petefészekrák kockázatának emelkedésével – tették közzé a National Cancer Institute (NCI) által támogatott vizsgálat kapcsán, csaknem két évtizedet felölelő utánkövetéses adatok alapján.

hirdetés

A Fertility and Sterility című lapban megjelent tanulmány szerzői 9825 olyan nő adatait elemezték, akiket meddőség miatt kezeltek az Egyesült Államok öt nagy praxisának egyikében 1965 és 1988 között. A kutatók figyelemmel kísérték azon nők sorsát, akiknél petefészekrák alakult ki (n = 85) átlagosan 17,6 év elteltével, illetve azokét is, akiknél átlagosan 26,2 éves utánkövetés során sem észlelték petefészekrák előfordulását.

A vizsgálati kohorszon belül nem észleltek összefüggést a petefészekrák kialakulása és a clomiphen-citrát (korrigált kockázati arány [RR] 1,34, 95%-os megbízhatósági tartomány [CI, confidence interval] 0,86−2,07) vagy gonadotropinok korábbi használata között (RR 1,00, 95% CI 0,48−2,08). Nem találtak bizonyítékot arra, hogy az egyes alcsoportokon belül megemelkedett volna a petefészekrák előfordulásának esélye. Ez alól egyetlen kivétel volt: azoknál a nőknél, akiket korábban clomiphen-citráttal kezeltek, de soha nem szültek, szignifikánsan nagyobb volt a kockázat, mint azoknál, akiknél terhesség jött létre, illetve soha nem szedtek clomiphen-citrátot (RR 3,63, 95% CI 1,35−9,72 vs. RR 0,88, 95% cI 0,47−1,63).

A szerzők arra figyelmeztetnek, hogy a vizsgálatban az 1970-es és 1980-as években érvényes alkalmazási mód szerint elemezték az említett szereket, ami azzal jár, hogy megállapításaik csak korlátozottan vihetők át a jelenlegi gyakorlatra, mivel a gyógyszerexpozíciók később jelentősen csökkentek. Továbbá az is tisztázásra vár, hogy azoknál a nőknél, akiket clomiphen-citráttal kezeltek, de végül soha nem jött létre náluk terhesség, miért nagyobb a petefészekrák kialakulásának valószínűsége. E kérdés megválaszolása további kutatásokat igényel.

Dr. S.I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.