hirdetés

A metabolikus állapot és a kolorektális rákkockázat posztmenopauzában

A normális testsúlyú, de nem megfelelő metabolikus állapotú poszmenopauzális nők körében szignifikánsan emelkedik  a vastagbél- és végbélrák kockázata.

hirdetés

Bár a nem megfelelő metabolikus állapotot az elhízással szokás összefüggésbe hozni, úgy tűnik, hogy a normális testsúlyú felnőtt lakosság 30 százalékának metabolikus állapota világszerte kóros – írják az American Association for Cancer Research munkatársai.

A metabolikus egészséget gyakran állítják korrelációba a derékkörfogattal, a vérnyomással, valamint a trigliceridek, a glükóz és a HDL-koleszterin szintjével. Metabolikus szindrómáról akkor beszélünk, ha az alábbi tényezők közül egyidejűleg legalább három fennáll: megnövekedett derékkörfogat, magas vérnyomás, magas trigliceridszint, magas glükózszint és alacsony HDL-koleszterinszint. Ebben a vizsgálatban a felsorolt faktorok közül (a derékkörfogat kivételével) kettő vagy több megléte esetén tekintették a metabolikus állapotot kórosnak. A szerzők 5068 posztmenopauzális nő adatait elemezték a Women’s Health Initiative felmérés résztvevői közül. A testsúlyt akkor tekintették normálisnak, ha a testtömegindex 18,5 és

Az átlagosan 14,3 éves utánkövetés alatt a 3358, normális metabolikus állapotú nő közül 64-nél alakult ki kolorektális rák, míg a kóros metabolikus állapotú csoport 1710 tagja körül 50 esetben. A kolorektális rák kockázatát befolyásoló faktorok figyelembe vételét követően a számítások azt mutatták, hogy a kóros metabolikus állapotú nők csoportjában 49 százalékkal nagyobb volt a vastagbél- és végbélrák előfordulásának valószínűsége, mint normális metabolikus állapot mellett.

Azt is megfigyelték, hogy a metabolikus szindrómában szenvedő nők alcsoportján belül kétszer nagyobb volt a kolorektális rák rizikója, mint a metabolikusan egészséges nők körében, ami megint csak rávilágít annak fontosságára, hogy a nők tisztában legyenek ezzel a kockázati tényezővel.

„A vastagbél- és végbélrák a harmadik leggyakoribb rosszindulatú daganat a nők körében az Egyesült Államokban – hangsúlyozzák a szerzők. − A normális testsúlyú, de kóros metabolikus állapotú nők fokozottan ki vannak téve a kolorektális rák kockázatának, ami arra int bennünket, hogy idejekorán kezdjük meg a preventív beavatkozásokat, illetve az e végzetes betegségből adódó terhek csökkentését.”

A szerzők vizsgálatuk két gyengéjét említik. Először is, a testtömegindexet, illetve a metabolikus egészséget jelző paramétereket kizárólag a Women’s Health Initiative felmérésbe való belépéskor mérték fel, így nem zárható ki, hogy az idő előrehaladtával olyan változások álltak be ezekben a paraméterekben, melyeket az elemzés során nem tudtak figyelembe venni. Másodszor, a vizsgálati populáción tett megfigyelések csak a posztmenopauzális nőkre általánosíthatók, férfiakra vagy fiatalabb nőkre viszont nem.

A vizsgálatot a National Cancer Institute és a Youth Scholars Program of Beijing Normal University anyagi támogatása tette lehetővé.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.