A mikrobiom szerepe gyulladásos reumatológiai kórképekben

A gyulladásos reumatológiai betegségek, valamint a mikrobiom, ezen belül elsősorban a bél mikrobiomjának kapcsolata az utóbbi évek kutatásainak egyik leginkább fejlődő területe. A mikrobiom és a betegségek közötti kapcsolat kétirányú, ugyanakkor nem tisztázódott még, hogy a mikrobiom megváltozása tényleges patogenetikai tényező-e, vagy a már kialakult gyulladásos aktivitás függvénye.

hirdetés

A szisztémás autoimmun és gyulladásos reumatológiai betegségek kialakulásában minden betegség esetében felvethető környezeti tényezők szerepe. A mukozális felszín naponta ki van téve számtalan környezeti faktornak, ezért effektív védekező funkció szükséges az ártalmas ágensek eliminálásához. A védelem jelentős része a mucosa-asszociált limfoid rendszer (MALT), amelynek egyik jellemzője a tolerancia kialakítása az ún. nem veszélyes antigénekkel szemben a bélben. A kompetens mukozális immunitás kialakulásához szükség van a normál flórát jelentő bélbaktériumok jelenlétére. A baktériumok által termelt metabolitok befolyásolják az intesztinális makrofágok működését, indukálják a regulatorikus T-sejtek differenciálódását, gátolva az interferon-γ által mediált gyulladást, ezzel fenntartva az egészséges állapotot. Az epitélium integritásának és a mucosa immunitásának sérülése a patogén baktériumok átjutásához, ezáltal proinflammatorikus válasz kialakulásához vezet. Ez a folyamat szerepet játszhat az autoimmun/immunmediált betegségek megjelenésében. A kutatások egyre több ilyen betegség esetében igazoltak különböző mikrobiális szignálokat.

AUTOIMMUN ARTRITISZ ÁLLATMODELLBEN

Az artritisz kialakulásában szerepet játszanak a Gram-pozitív spóraképző szegmentált filamentózus baktériumok (SFB), amelyek kifejezetten serkentik az ízületi gyulladásban részt vevő Th-17 sejtek aktivitását. A Th-17 sejtek fokozott interleukin-17 (IL-17) -termelésük révén vezető gyulladásos sejtek reumatoid artritiszben (RA). A bélmikrobiom és a humán RA kapcsolatát alátámasztják egyéb korábbi vizsgálatok. Bél eredetű mikrobális DNS kimutatható RA-s szinoviális folyadékból és pl. a periodontitiszben részt vevő Porphyromonas gingivalisnak szerepe van az RA-ban jellemző citrullináció folyamatában, ami RA-specifikus autoantitestek termelődéséhez vezet. Ugyancsak igazolták RA-ban a Bacteroidetes/Firmicutes arány szignifikáns csökkenését, ami rendes körülmények között idősebb korban nő, de RA-s betegek esetében elmarad a növekedés. Csíramentes, artritiszre fogékony egérmodellben nem fejlődik ki artritisz, míg az állat monoklonalizációja egy baktériummal kiváltja az artritisz kialakulását. Ezek az adatok alátámasztják azt a feltételezést, hogy a béldiszbiózis genetikailag fogékony egyedben szisztémás autoimmun választ indukálhat és Th-17-dependens artritisz kialakulásához vezethet. RA-s betegek székletvizsgálata során a Prevotella copri és Prevotella-szerű taxonok RNS-e következetesen a betegség markerének bizonyult.

SPONDILOARTRITISZEK

A spondiloartritiszek (SpA) az immunmediált gyulladásos betegségek csoportja, ide tartoznak a spondylitis ankylopoetica (AS), az arthritis psoriatica (PsA), a gyulladásos bélbetegségekhez (IBD) társuló artritisz és a reaktív artritiszek is. Az SpA csoport tagjai, elsősorban az AS, egyébként is szoros korrelációt mutatnak a bélgyulladással, definitív IBD nélkül is. AS-ben szenvedő betegekben az egészségesekétől eltérő mikrobiális kolonizációt találtak. Emelkedett volt a Lachnospiraceae, a Ruminococcaceae és a Prevotellaceae aránya, csökkent a Streptococcus- és Actinomyces- arány, de nem észleltek különbséget azoknak a baktériumoknak az előfordulásában, amelyek összefüggést mutatnak a reaktív artritiszek és az AS kialakulásával (pl. Klebsiella-fajok). Más vizsgálatok korban illesztett kontrollokhoz képest magasabbnak találták a Bacteroidetes előfordulását AS-ban. Kísérleti vizsgálatban az AS-betegek perifériás limfocitái csökkent IL-10-termelést mutattak autológ Bacteroidetes stimulációt követően. A Bacteroidetes szerepét támasztja alá a HLA-B27 transzgénikus patkányokon végzett vizsgálat is, ahol csíramentes állatok Bacteroidetes-rekolonizációja bélgyulladás kialakulásához vezetett. A HLA-B27 transzgénikus, SpA-s patkányok kezelése prebiotikummal a kólitiszes tünetek kismértékű javulását eredményezte. Juvenilis SpA-ban kicsit eltér a mikrobiom összetétele a felnőttkoritól. Gyermekkori formákban kevesebb Clostridium leptum és Fecalibacterium prausnitzii mutatható ki az egészségesekhez képest. Pszoriázisban ugyancsak előfordul szubklinikus bélgyulladás, s inverz korrelációt találtak a Coprococcus baktérium és a pszoriázis előfordulása között, függetlenül attól, hogy volt-e társuló artritisz vagy sem. Ezzel párhuzamosan csökkent a Ruminococcus- és Akkermansia-arány, PsA-specifikus módon.

ÖSSZEGZÉS

A gyulladásos reumatológiai kórképek mellett még igen kevés adat áll rendelkezésünkre a bélmikrobiom és egyéb szisztémás autoimmun kórképek (pl. szisztémás lupus erythematosus) kapcsolatáról. Összegezve az eddigi eredményeket, a különböző betegségekben észlelt eltéréseket, mindenképpen érdemes tovább elemezni a mikrobiom szerepét, és ez a munka új terápiás lehetőségeket, esetleg megelőzési lépéseket is hozhat ezekben a kórképekben.

 

Irodalom:
1. Gomez A, Luckey D, Taneja V. The gut microbiome in autoimmunity: Sex matters. Clin Immunol 2015. május 6., DOI: 10.1016/j.clim.2015.04.016 [előzetes elektronikus közlés]
2. Furusawa Y, Obata Y, Fukuda S, et al. Commensal microbe derived butyrate induces the differentiation of colonic regulatory T cells. Nature 2013;504:446–450
3. Chang PV, Hao L, Offermanns S, Medzhitov R. The microbial metabolite butyrate regulates intestinal macrophage function via histone deacetylase inhibition. Proc Natl Acad Sci U. S. A. 2014;111:2247–2252
4. Scher JU, Abramson SB. Periodontal disease, Porphyromonas gingivalis, and rheumatoid arthritis: what triggers autoimmunity and clinical disease? Arthritis Res Ther 2013;15:122
5. Gill T, Asquith M, Rosenbaum JT, Colber RA. The intestinal microbiome in spodyloarthritis. Curr Op Rheumatol 2015;27: 319–325

Dr. Szűcs Gabriella, kommentár
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.