hirdetés

A molekuláris kiválasztás átveszi a klinikai kiválasztás helyét

Az Iressa Pan-Asia Study (IPASS) a tüdőrákkal foglalkozó, nem túlságosan nagy számú olyan vizsgálatok egyike, melyeket valóban mérföldkőnek tekinthetünk. A vizsgálat adatai alapot teremtettek a nem kissejtes tüdőrák (NSCLC, non-small-cell lung cancer) új gondozási standardjának kidolgozásához. E tumortípus az epidermális növekedésifaktor-receptor (EGFR, epidermal growth factor receptor) gén szenzitizáló mutációinak sorát ötvözi, és egyértelműen azt jelzi, hogy az EGFR tirozin-kináz inhibitor (TKI, tyrosine kinase inhibitor) kezelés és a kemoterápia közötti döntésnek a molekuláris, nem pedig a klinikai jellemzőkön kell alapulnia. A szerkesztőségi kommentárhoz csatlakozó közleményükben Fukuoka és munkatársai az IPASS vizsgálat végső túlélési eredményeit és a járulékos EGFR biomarker-elemzések tapasztalatait hozták nyilvánosságra.
 
Az IPASS elsődleges célkitűzése annak kimutatása volt, hogy az EGFR TKI gefitinib nem rosszabb a paclitaxel/carboplatin kemoterápiánál a pulmonalis adenocarcinomában szenvedő, korábban csak enyhe dohányosnak számító vagy nem dohányos ázsiai betegek első vonalbeli kezelésében. E klinikopatológiai jellemzők igazoltan előrejelzik az EGFR 19-es és 21-es exonjának szenzitizáló mutációit. Az IPASS elérte az elsődleges non-inferioritási progressziómentes túlélési (PFS, progression-free survival) végpontot az általános populációban, sőt még meg is haladta azt, a gefitinib szignifikáns előnyét jelezve a PFS szempontjából (kockázati arány [HR], 0,74; p < 0,001). E kockázat azonban nem mutatott arányosságot az idő előrehaladtával, ami több kérdést is felvet a Cox-féle arányos kockázati modell validitásával kapcsolatban, és a szuperioritás bizonyítéka ebben a vizsgálatban. Tekintettel arra, hogy a Cox-modell előre specifikált statisztikai modell, megfelelő volt az eredmények ilyen formában történő közlése, különösen annak fényében, hogy az egymást keresztező görbék problémájára részben magyarázatot adhatnak az alcsoportelemzések, melyek az EGFR-státusz alapján történtek. Azoknak a betegeknek, akiknek tumora az EGFR 19-es vagy 21-es exonján szenzitizáló mutációkat hordoz, a PFS tekintetében jelentős előnyük származik a gefitinibkezelésből, míg a vad típusú EGFR jelenlétében a gefitinib lényegesen rosszabb túlélést biztosít, mint a kemoterápia.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Frances A. Shepherd
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.