hirdetés

A mosoly jót tesz a szívnek

Jó hatású a szívünkre, ha a stresszes időszakokban mosolygunk – hozza nyilvánosságra a Psychological Science című lap következő száma. Úgy tűnik, ezzel tudományos bizonyítást is nyert a „nevetve minden kibírható” életszemlélet.

hirdetés

A Kansas University két pszichológus kutatója, Tara Kraft és Sarah Pressman azt vizsgálta, miként befolyásolják a stresszes, feszült élethelyzetek átvészelését a mosoly különféle formái, illetve az, ha a stresszhelyzetben lévő személy tudatában van annak, hogy mosolyog. A mosoly ugyanis nemcsak pozitív gesztus a külvilág felé, hanem az érintettnek is segít a nehéz szituációk elviselésében.

A korábbi kutatások azt igazolták, hogy a mosoly a belső érzések kifejeződése, és a pozitív emócióknak hatása van a stresszre is. Kraft és Pressman munkája azonban úttörő jellegű abból a szempontból, hogy ők az elsők, akik a mosolyok különféle típusai szerint elemezték a stresszre gyakorolt hatást.

Szokványos mosoly és Duchenne-mosoly

A kutatók a mosolynak alapvetően két típusát különítik el: az egyik a szokványos mosoly, amikor csak a száj húzódik mosolyra, míg a másik a valódi vagy Duchenne-típusú mosoly, amikor a száj és szem körüli izmok is részt vesznek a mosoly kialakításában. (Utóbbit Guillaume-Menjamin Duchenne-ről nevezték el, aki elektrofiziológiai módszerekkel mutatta ki, hogy a valóban boldog mosolygás közben a száj és szem környéki izmokat is használjuk.)

Kraft és Pressman 169 önkéntest vont be legfrissebb kutatásába. A vizsgálat első (tanulási) fázisában a vizsgálatot végzők arra tanították meg a résztvevőket, miként tudnak semleges arckifejezést felvenni, illetve miként formáljanak szokványos mosolyt és Duchenne-féle mosolyt. Emellett az önkéntesek némelyikét arra is megkérték, hogy a szájukba helyezett pálcák segítségével hozzanak létre arcukon kényszermosolyt.

A vizsgálat következő fázisában a résztvevők többféle egyidejű tevékenységet igénylő (multi-tasking) feladatot hajtottak végre, miközben arcukon mindvégig a vizsgálatot végzők instrukciója szerinti mosoly volt.

A résztvevőknek olyan tevékenységeket kellett végezniük, melyek megemelik a stressz-szintet, ennek azonban az érintettek nem voltak tudatában. Az egyik tesztben például nem domináns kezükkel kellett követniük egy mozgó csillag útját a tükörben. A másik tesztben jeges vízbe kellett helyezniük a kezüket. A különböző feladatok közben a vizsgálatot végzők regisztrálták az önkéntesek szívfrekvenciáját.

Azt tapasztalták, hogy azon a vizsgálati alanyok esetében, akik mosolyogtak – és különösen azok, akik valódi vagy Duchenne-mosolyt formáztak – alacsonyabb volt a szívfrekvencia a stresszes tevékenységeket követően, mint azoknál, akik semleges arckifejezéssel végezték a feladatokat.

A kutatók szerint megfigyeléseik azt jelzik, hogy a stressz időszakában a mosoly segít enyhíteni a szervezet stresszválaszát, függetlenül attól, hogy a mosoly mögött ténylegesen is van-e boldogságérzés vagy sem.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.