hirdetés

A motogén szignál vizsgálata humán melanómasejtekben

Az extracelluláris mátrix (ECM) a daganatsejtek mozgása során nemcsak adhéziós felszínt jelent, hanem a benne megkötött növekedési faktorok a daganatos sejtek által történő enzimatikus emésztés következtében a sejt számára hozzáférhetővé válnak. Az epidermális növekedési faktor receptora (EGFR, erb-B1, HER-1), valamint a hepatocita növekedési faktor receptora (c-Met) számos gyakori rosszindulatú daganatban mutat kóros aktivációt, befolyásolva a tumorsejtek proliferációját, túlélését és mozgását. A tirozinkináz receptorokról induló jelátvitel szabályozásában szerepet játszik a kalcium-homeosztázis is. Preklinikai vizsgálatainkban humán melanómasejtek és az ECM kölcsönhatásának oligoszacharid heparinfragmensek segítségével történő befolyásolásán keresztül gátoltuk a sejtmigrációt, állatkísérletes modellben pedig a tüdőkolonizációt. A melanómasejtek túlélésének szempontjából a Ca2+-homeosztázisban szerepet játszó P2X7 purinoreceptor in vitro anti-apoptotikus hatásúnak bizonyult. A humán melanómasejtekben vizsgált tirozinkináz célpontok közül a HGF és az EGF receptorai konstitutív aktivitást mutattak. Mind a c-Met-, mind az EGFR-specifikus gátlószer in vivo xenograft modellben gátolta a melanómaáttétek kialakulását, azonban a primer tumor növekedésére csak a c-Met-szelektív szer hatott. Kísérleteink felvetik egy valódi kettős célponttal rendelkező TK-gátló fejlesztését. Magyar Onkológia 55:55–58, 2011

Kulcsszavak: tirozinkináz-gátlók, heparin-oligoszacharidok, áttétképzés, xenograft, humán malignus melanóma

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Kenessey István
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.