hirdetés

A naproxen több kardiovaszkuláris problémát okoz, mint az ibuprofen

A sok-sok megfigyelés és klinikai tapasztalat ellenére is elég ritkák az olyan adatok, melyekből az NSAID-ok kardiovaszkuláris biztonságosságáról végérvényes következtetéseket lehetne levonni.

hirdetés

A szelektív COX-2 gátlók és azok a nem szelektív COX-1/COX-2 gátló NSAID-ok, amelyeknek erősebb COX-2 gátló hatásuk mérsékelten emelik a kardiovaszkuláris kockázatot, míg a COX-2-nél erősebb COX-1 gátlást mutató nem szelektív COX-1/COX-2 gátló NSAID-oknak nincs ilyen hatásuk.

Az FDA 2014. februári kétnapos ülésen a tanácsadó testület 9 tagja szerint a naproxen alkalmazása kevesebb kardiovaszkuláris thrombotikus szövődménnyel jár, mint az egyéb NSAID-oké, míg a testület másik 16 tagja szerint nincs elég adatunk ahhoz, hogy kijelenthessük, hogy a naproxen biztonságosabb. A PRECISION vizsgálat (celecoxib, ibuprofen és naproxen) eredményei nem igazán használhatók. Ráadásul a 2013-ban a Lancet-ben megjelent metaanalízis szerint a szelektív COX-2 gátlók (a „coxibok”) és a nem szelektív NSAID-ok egyaránt kardiovaszkuláris kockázattal járnak, míg a naproxen kezelés kisebb mértékben fokozza a kardiovaszkuláris kockázatot.

Egy új vizsgálat eredménye szerint a Women’s Health Initiative (WHI) (posztmenopauzális) résztvevői között a naproxen rendszeres használata több kardiovaszkuláris problémát okoz, mint az ibuprofené. Az ibuprofent rendszeresen szedők között a kardiovaszkuláris kockázat semmilyen formában nem emelkedett. A Circulation Cardiovascular Quality and Outcomes című lapban megjelent közlemény a WHI 160 801 résztvevőjének adatait dolgozta fel átlagosan 11,2 év követési idő után. A bizonyos helyzetekben rendszeresen NSAID-ot használó 53 143 asszony kardiovaszkuláris kockázata jelentősen emelkedett az NSAID-t nem használókhoz képest (HR: 1,10, 95%CI 1,05-1,15, p<0,001). Ez egyszerűsítve azt jelenti, hogy a fontos kockázati mutatók (kardiovaszkuláris halálozás, nem fatális szívinfarktus, nem fatális stroke) 10%-kal emelkednek a rendszeresen NSAID-ot használók körében a nem használókhoz képest. A szelektív COX-2 gátlók a kardiovaszkuláris történések 13%-os emelkedésével jártak (HR: 1,13, 95%CI: 1,04-1,23, p=0,004), ami az egyedüli celecoxib-szedés mellett volt kissé kevésbé kifejezett (HR: 1,13, 95%CI: 1,01-1,27, p=0,031).

A közlemény szerint érdekes összefüggést lehetett megfigyelni az aszpirin és a legtöbb NSAID között is. Ha a hölgyek a szelektív COX-2 gátló (pl. celecoxib) mellett folyamatosan aszpirint is szedtek, akkor a COX-2 gátló által okozott kardiovaszkuláris kockázat-emelkedés meg sem jelent. A nem COX-szelektív NSAID-ok (pl. naproxen) melletti aszpirinszedés nem  befolyásolta a NSAID okozta kardiovaszkulásis kockázatot, az erősebb COX-2 gátlást, gyengébb COX-1 gátlást mutató gyógyszerek mellett 17%-al magasabb volt a kockázat (HR:1,17, 95%CI: 1,10-1,24, p<0,001), míg az inkább COX-1, mint COX-2 gátló tulajdonságú gyógyszerek szedése esetén nem emelkedett a kardiovaszkuláris kockázat (HR: 1,01, 95%CI:0,95-1,07, p=0,884). Az ibuprofen önmagában történő alkalmazása mellett gyakorlatilag nem volt kockázati eltérés (HR: 1,00, 95%CI: 0,93-1,07, p=0,996).

A nem-COX-szelektív NSAID-ok változatosak, rendszerint nagyobb szelektivitást mutatnak a COX-2 felé, mint a COX-1 felé, viszont az egyáltalán nem igaz, hogy a naproxen azért lenne kardiovaszkulárisan biztonságosabb az ibuprofennél, mert elsősorban COX-1 szelektív – jelentette ki a WHI analízis vezetője, Dr. Anthony A. Bavry (University of Florida, Gainesville). A diclofenac inkább a COX-2 szelektivitás felé hajlik, de a mellé társuló emelkedett kardiovaszkuláris kockázatnövekedés a Bavry-féle WHI analízisben nem érte el a szignifikancia határát. Az analízis szerint nem emelik a kardiovaszkuláris kockázatot a nem szelektív, és inkább COX-1 gátlást mutató NSAID-ok (ibuprofen, ketoprofen, indomethacinum).

Dr. Garret A. FitzGerald (University of Pennsylvania, Philadelphia) a Heartwire-nak küldött e-mailjében kijelentette, hogy a diclofenac kardiovaszkuláris kockázata a coxibokkal egyezik, a naproxen a coxiboknál kevésbé veszélyesnek látszik, ami farmakológiájával függ össze, hiszen kinetikája következtében aszpirin-szerűen viselkedik. Persze az adagok és az egyéni eltérések színezhetik a képet.

Dr. Elliot Antman (Boston) szerint a WHI analízis igen hasznos, bár egyedül nőkön történt megfigyeléseket rögzít és azt is igazolja, hogy a szelektív COX-2 gátlók többségénél kardiovaszkuláris kockázat keletkezik. Ugyanakkor nem hasonlítja össze közvetlenül az egyes gyógyszereket és túlzott következtetéseket von le. „Ami a COX-2 szelektivitást illeti, az ibuprofen biológiailag nagyjából megegyezik a naproxennel”- mondta.

Dr. Bavry végül megjegyezte, hogy mivel a vérlemezkéken nincsenek COX-2 receptorok, a szelektív COX-2 gátlók (a nem szelektív NSAID-okkal ellentétben) nem versengenek az aszpirinnel a receptorok kötési helyeiért (az aszpirin, mint az közismert a ciklooxigenáz-1 enzimet gátolja, annak receptorához kötődik, irreverzibilisen).Tehát az aszpirin valóban némi védelmet nyújthat a szelektív COX-2 gátló NSAID-ok kardiovaszkuláris mellékhatásai ellen, de ez nem jelenti azt, hogy közös adagolásuk javasolt lenne, t.i. a gyulladáscsökkentésért felelős COX-2 gátlókat éppen az aszpirin(COX-1 gátlás következtében kialakuló) káros gasztroenterológiai hatásai miatt fejlesztették ki.

Teljesen meggyőző adatok hiányában a nem aszpirin NSAID-ok előírásai egyelőre nem változnak.    

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Heartwire

2. Heartwire

3. Circulation: Cardiovascular Quality and Outcome

4. The American Journal of Medicine

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.