hirdetés

A nem diagnosztizált lábsérülés artritiszhez és rokkantsághoz vezethet

Lábsérülés gyanújakor kiegészítő képalkotó vizsgálatok és konzílium szükséges a megfelelő diagnózis felállításához, a hosszú távú károsodások megelőzése érdekében.

hirdetés

Egy most megjelent ortopédsebészeti kutatás szerint a nem megfelelő diagnózis kedvezőtlen hosszú távú kimenetelekkel jár, artritisz és rokkantság veszélyével.

A Journal of the American Osteopathic Association által közzétett klinikai áttekintő közlemény elemzi azokat a tényezőket, melyek megnehezítik az alábbi lábsérülések felismerését: az úgynevezett „snowboard-sérülés” (a talus laterális nyúlványának törése), az os trigonum fraktúrái, a Lisfranc-törések, az os naviculare stresszfraktúrái és a szindezmózis sérülései.

Az Egyesült Államokban évente több mint 3 millió sürgősségi osztályos vizitre kerül sor a láb és a boka gyakori töréseivel összefüggésben. A szerzők arra bátorítják a klinikusokat, hogy éljenek a gyanúval, hogy törésről van szó és kérjenek további képalkotó vizsgálatokat vagy második szakvéleményt ortopédszakorvostól az első diagnózisuk megerősítésére, amennyiben a legkisebb bizonytalanság is ébred bennük, ugyanis a fel nem ismert sérülések számos problémát okozhatnak a betegeknek a későbbiekben.

Dr. Jessica Reissng, a New York-i Plainview Hospital ortopédiai osztályának munkatárs hangsúlyozza, hogy a  klinikai tünetek számos esetben nem szembetűnőek, és a szokványos képalkotó módszerekkel felderítésük sem könnyű feladat. A profi és amatőr sportolókon kívül bárki mást is érintő sérüléstípusok a morbiditás és a hosszú távú funkciókárosodás fontos klinikai okai.

Például a nem kezelt Lisfranc-sérülések szoros összefüggést mutatnak az artritisz jövőbeni előfordulásával, valamint súlyos fájdalom és rokkantság kiindulópontjai is lehetnek. A láb- és bokasérülések nem megfelelő ellátása nyomán kompenzációs sérülések alakulhatnak ki, és sérülhetnek más szövetek is, mely tendinitis vagy visszatérő bokaízületi rándulások formájában mutatkozhat meg.

Míg a sérülések jelentős része megfelelően kezelhető gyógyszerekkel, nyugalomba helyezéssel, rögzítéssel és az érintett terület jegelésével, más esetekben sebészeti beavatkozás válik szükségessé. Az élsportolók is gyakran a műtét mellett döntenek, mert így rövidebb idő alatt visszatérhetnek korábbi sporttevékenységükhöz.

„Amint a diagnózist sikerült megbízhatóan felállítani, a betegek számára különböző kezelési lehetőségeket ajánlhatunk fel a konzervatív terápiától kezdve a műtéti megoldásokig. A legjobb kezelésről egyedileg hozott döntéssel elejét vehetjük, hogy a sérülésnek jelentős hosszú távú kihatásai legyenek a beteg későbbi életére” – mondja dr. Adam Bitterman, a Hofstra Northwell School of Medicine szakembere.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.