hirdetés

A nem oltott gyermekek másokat is veszélyeztetnek

A University of Pennsylvania ápolástani karán végzett egyik friss kutatás szerint újfajta probléma elé állítják gyermekeiket azok a szülők, akik a vakcinák biztonságossága feletti aggodalmukban nem adatják be nekik a védőoltásokat: olyan fertőző betegségek térhetnek vissza, melyek legutóbb a nagyszülők korában szedték áldozataikat

hirdetés

A gyermekkori immunizációval kapcsolatos tévhitek és ellenérvek nyomán egyre több szülő dönt úgy, hogy visszautasítja gyermeke vakcinációját, holott az immunizációs programoknak igazolt és vitathatatlan hasznuk van – írja a kutatás vezetője, Alison M. Buttenheim az American Journal of Public Health című lapban. Pedig vannak olyan személyek – folytatja –, akik valamilyen okból nem részesülhetnek védőoltásokban. Ilyen ok lehet az allergia vagy az immunszupprimált állapot. Ilyen esetekben az úgynevezett „fészek” immunitás nyújthat védelmet számukra, vagyis az, ha a közösség többi tagját vakcina védi a fertőzés kialakulásával szemben.

Ha azonban sokan döntenek a védőoltás visszautasítása mellett személyes meggyőződésükre hivatkozva, akkor a „fészek” immunitás megszűnik, ami a fertőzés veszélyének teszi ki a valamilyen okból nem oltható személyeket.

Dr. Buttenheim és munkatársai több mint 7000 állami vagy magániskolai jelentést tanulmányoztak át, mely a kaliforniai egészségügyi hatóságokhoz körülbelül 500 ezer gyermekre vonatkozóan beérkezett. Az eredmények azt jelzik, hogy 2008 és 2010 között Kaliforniában 25 százalékkal növekedett azon gyermekek száma, akiknek vakcinációja alól a szülők személyes meggyőződésből felmentést kértek. Az is megfigyelhető volt, hogy ezek a gyermekek néhány adott iskolában összpontosultak.

 Dr. Buttenheim így értékeli tapasztalataikat. „A védőoltás az elmúlt évszázadok egyik legnagyobb közegészségügyi vívmánya. Olyan betegségek ellen vagyunk ily módon védve, melyek nem is olyan régen több százezer gyermek életét követelték az Egyesült Államokban, és követelik még manapság is a világ más pontjain. Nemcsak az a fontos, hogy egy gyermek védőoltásban részesüljön,  hanem közösségi szinten éppen ennyire fontos, hogy elérjük a megfelelően magas átoltottsági arányt.”

 Példaként idézi a 2008-as kaliforniai kanyarójárványt, amikor a fertőzés forrása egy olyan gyermekig volt visszakövet hető, akinek szülei nem engedték beadni a védőoltásokat. A fertőzést egy európai látogatásról hazatérve hurcolta be saját közösségébe, ahol az orvosi rendelőben és az iskolatársak körében terjesztette a megbetegedést. A szülők abból a megfontolásból írták alá a védőoltást elutasító nyilatkozatot, hogy nem hittek bizonyos vakcinációk hatásában, illetve összességében az immunizáció hasznában és biztonságosságában – így a gyermek úgy került iskolába, hogy semmilyen védőoltásban nem részesült.

Az Egyesült Államok húsz államában (köztük Kaliforniában) engedélyezett, hogy a szülők nyilatkozat aláírásával visszautasíthassák gyermekük vakcinációját. A korábban sok halálesetet okozó, de mára már védőoltással megelőzhető gyermekkori betegségek előfordulása azért ritkult meg, mert országos vakcinációs programok működnek a gyermekkori védőoltások beadására. Korábban a kanyaró 4 millió embert betegített meg és évente 4000 áldozatot szedett, főként a fiatalabb gyermekek körében. Az endémiás kanyarót 2000-re eliminálták az Egyesült Államokból. A jelenlegi rutin gyermekkori immunizációval hozzávetőleg 42 halálesetet és 20 millió megbetegedést előznek meg évente. A dollárban kifejezett egészségügyi megtakarítás 14 milliárd dollár.

A védőoltásokkal kapcsolatos adherencia javítása érdekében a szerzők azt tervezik, hogy iskolai szinten vizsgálják meg néhány intézkedést hatását, például az iskoláknak nyújtott támogatás új rendszerét. Az iskolai védőnők alapvető szerepet játszanak abban, hogy a szülőket az oltások beadatására bátorítsák – hangsúlyozzák a szerzők.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.