hirdetés
hirdetés

A nőgyógyászati laparoszkópia aktuális kérdései

Az elmúlt négy évtizedben a minimál invazív sebészet, mint a hagyományos sebészet alternatívája, számos szakterületen belül óriási fejlődésen ment keresztül. Érdekesség, hogy ez a fejlődés a nőgyógyászatban lényegesen hosszabb időt vett igénybe, mint az általános sebészetben, annak ellenére, hogy a nőgyógyászat képezte bölcsőjét az operatív endoszkópiának. Ugyanakkor világszerte való elterjedése nyilvánvaló előnyeinek volt köszönhető. Az orvosi technológia fejlődése nagymértékben befolyásolta az új operatív technika terjedését.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Koppán Miklós, Pécsi Orvostudományi Egyetem, Általános Orvosi Kar, Szülészeti-Nőgyógyászati Klinika
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.