hirdetés

A NSAID-ok csökkentik az emlőrák kiújulását

Posztmenopauzális, ösztrogén-receptor pozitív emlőrákban a hormonkezelés alatt álló, túlsúlyos, vagy obes nőkben a nem szteroid gyulladásgátlók szedése szignifikánsan növelte a betegségmentes túlélés idejét.  

hirdetés

In vitro vizsgálatokban kimutatták, hogy az emlőrák jóval nagyobb mértékben termel prosztaglandinokat, mint a normál emlőszövet. Az is ismert, hogy az aszpirin csökkenti az emlőrákos sejtek növekedését és azok invazív természetét, csökkenti a csontáttétekben szereplő citokinek termelődését, és serkenti az immunválaszt. Állatmodellekben kimutatták, hogy emlőrák áttétes sejtjeiben növekszik a ciklooxigenáz-2 (COX-2) aktivitás. COX-2-től megfosztott („knockoutolt”) egérben, vagy vad-típusú egérben a nem szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID) kezelés kevesebb daganat megjelenésével jár. Már egy 2010-es közleményben a Nurses’ Health Studyban szereplő 4164 emlőrákos ápolónőn igazolták, hogy az aszpirin rendszeres használata csökkenti a távoli áttétek képződését és az emlőrákos halálozást (Holmes). Az alább ismertetettt retrospektiv elemzés során azt vizsgálták, hogyan függ össze az aszpirin hatékonysága a betegek BMI-jével.

Az elhízásban gyulladásra utaló jelek (magasabb COX-2 expresszió és a zsírszöveti infiltráló makrofágok emelkedett aktivitása) figyelhetők meg és általában az emlőrák prognózisa is rosszabb. A COX2 enzim terméke, a proinflammatorikus eicosanoid prosztaglandin E2 (PGE2) serkenti a zsírszövet aromatáz-expresszióját, aminek következtében növekszik az ösztrogén-termelődés, ezáltal elősegítve az emlőrák progresszióját. Egy egészen frissen megjelent tanulmányban (Bowers) igazolták, hogy posztmenopauzális, ösztrogén-receptor pozitív emlőrákban a hormonkezelés alatt álló, túlsúlyos, vagy obes nőknél szignifikánsan, 52%-kal ritkábban keletkezik kiújulás, ha naponta olyan NSAID szereket szednek, mint pl. az aszpirin. Ráadásul ezek a nőbetegek hosszabb ideig maradnak tumormentesek (78,5 hónap vs 50,6 hónap).

„Ezek az adatok arra utalnak, hogy az NSAID-k javítják a hormon-érzékeny emlőrák hormonkezelésre adott válaszát, tehát több nőbeteg hosszabban folytathatja a hormonkezelést – ahelyett, hogy kiújulás esetén az ismert mellékhatásokkal és komplikációkkal járó kemoterápiára kellene váltani” – jelentette ki Dr. Linda A. deGraffenried, a tanulmány vezetője (University of Texas, Austin, a táplálkozási tudományok docense). „Ha igazolni tudnánk, hogy az obesitas milyen mechanizmusokkal teszi még agresszívabbá a daganatokat, akkor képesek lennénk a betegség kimenetelén is javítani.”

A kutatók retrospektíve analizálták a Cancer Therapy and Research Center (University of Texas Health Science Center) és a szintén San Antonio központú START Center for Cancer Care nőbetegeinek kórlapjait. A 440 kohorsz 159 tagja szedett NSAID-ot (81%-ban aszpirint, a többiek ibuprofent, celecoxibot, naproxent, meloxicamot, vagy egyéb COX-2 gátlót), 281 személy nem szedett ilyen gyógyszereket. A betegek nagy részénél a testtömeg-index magas volt: az asszonyok 58,5%-a volt obes (ezek BMI-je 30 mg/m²-nél magasabb volt), és 25,8%-uk volt túlsúlyos (BMI-jük 25,0 és 29,9 kg/m² között volt). Az átlagos BMI 31 kg/m² volt. Az emlőrák bármilyen kiújulási formája tekintetében (lokális kiújulás, kiújulás az ellenoldali emlőben, távoli áttét) az odds arány (OR) 0,48 –nak adódott (95% CI 0,22-0,98, p<0,05). A kockázat-csökkenés akkor is 50% körül maradt, ha figyelembe vették a sztatinok, vagy az omega-3 zsírsavak használatát is (mindkettő anti-inflammatorikus).

A hatásmechanizmus keresése céljából in vitro sejtkultúra vizsgálatokat is végeztek az obes és a normál testtömegű emlőrákos betegek szérumával is. Az obes betegektől vett szérumokkal történő expozíció számos inflammatorikus molekula (COX-2, PGE2, arachidonsav, aromatáz) fokozott expressziójára serkentette a kultúrákat, ugyanakkor NSAID anyagok direkt hozzáadásával a sejtkultúrákban csökkent az inflammatorikus molekulák szintje.

Túlsúlyos és obes rákos betegeken az NSAID-k használata a retrospektív vizsgálatok szerint számos potenciális előnnyel jár, minimális mellékhatások mellett, és ráadásul e szerek igen olcsók, ezért 2015-ben prospektív vizsgálatokat indítanak. „Az NSAID-k nem minden betegben működnek. Legtöbb haszonnal azokban az esetekben járnak, ahol a betegséget a gyulladások ösztönzik – tehát nem csak obesitásban”.  

Tudni kell, hogy ezek az eredmények előzetesek, és ezért is fontos, hogy a betegek soha ne szedjenek semmilyen gyógyszert kezelőorvosuk megkérdezése nélkül.   

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. Journal of Clinical Oncology

3. Cancer Research

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.