hirdetés

A nyirokcsomó-pozitív emlőrák miatt adjuváns kezelésben részesült betegek menstruációs kórtörténete és életminőségének változása: az NSABP B-30 vizsgálat eredményei

Célkitűzés
Az emlőrák miatt adjuváns kemoterápiában részesülő nőknél fennáll az amenorrhoea kockázata. A National Surgical Adjuvant Breast and Bowel Project B-30 jelű vizsgálata a menstruációs kórtörténet (MH, menstrual history) és az életminőség (QOL, quality of life) alapján hasonlította össze a kezelés hatását e kimeneteli paraméterre.

Betegek és módszerek
A betegek véletlen besorolás alapján az alábbi kezelések valamelyikében részesültek: szekvenciális doxorubicin (A) és cyclophosphamid (C), majd docetaxel (T; AC→T), egyidejű TAC vagy AT (változó [24, 12, 12 hetes] időtartammal) és C alkalmazása. A hormonreceptor-pozitív tumorban szenvedő nőbetegek endokrin terápiában részesültek. Az MH és QOL felmérése standardizált kérdőívek segítségével történt a vizsgálatba való belépéskor; a 4. ciklus 1. napján; majd 6 havonta 24 hónapon keresztül. Az előre meghatározott analízisek kitértek az amenorrhoea arányának kezelési csoportonkénti meghatározására, ezen túlmenően minden kezelési csoportban elemeztük a QOL-t, valamint az amenorrhoea és aQOL közötti összefüggéseket.

Eredmények
A véletlen besorolás után 12 hónappal szignifikáns különbség mutatkozott az amenorrhoea arányában a kezelési csoportok között: 69,8% AC→T esetén, 57,7% TAC mellettés 37,9% AT esetében (p < 0,001). A tamoxifenadás nélküli AT-kezelés mellett bizonyulta legkisebbnek az amenorrhoea aránya. Hat hónap múltán rosszabb életminőséget regiszráltunk AC→T kezelés mellett, a 12. hónapra azonban kiegyenlítődtek a különbségek. Minden kezelési forma alkalmazását követően a kiindulási szint fölé emelkedett a tünetek gyakorisága. A többváltozós, ismételt mérések modellje szerint a kezelési csoport, az időpont, az életkor és a tamoxifenadás mutatott szignifikáns kapcsolatot a tünetek súlyosságával (p < 0,002, minden paraméterre vonatkozóan).

Következtetések
Az egyes csoportokban szignifikánsan eltérőnek bizonyult az amenorrhoea előfordulási aránya; a legkisebb értékeket az AT csoportban kaptuk. A hosszabb idejű terápiában (AC→T) részesült betegeknél a 6 hónap elteltével felmért tünetek súlyosabbak, az életminőség pedig rosszabb volt, 12 hónap múltán azonban már nem volt különbség a rövidebb távú terápiákhoz képest.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Patricia A. Ganz, Stephanie R. Land, Charles E. Geyer Jr, Reena S. Cecchini, Joseph P. Costantino, Eduardo R. Pajon, Louis Fehrenbacher, James N. Atkins, Jonathan A. Polikoff, Victor G. Vogel, John K. Erban, Robert B. Livingston, Edith A. Perez, Eleftheri
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.