hirdetés

A nyombélfekély kezelése és a Helicobacter pylori eradikációja omeprazol alapú hármas és négyes kombinációs kezeléssel: 24 hónapos követés

Bevezetés

Mindmáig nem egyértelmű, milyen kezelés a legmegfelelőbb H. pylori fertőzés esetén. A bizmutból, metronidazolból és tetracyclin-kloridból álló kombináció (BMT, „klasszikus” hármas terápia) ugyan hatékonynak bizonyult [1–4], a betegek rossz együttműködése és a metronidazollal szembeni rezisztencia [5,6] miatt azonban ezt felváltotta a protonpumpagátlót tartalmazó hármas kombinációs kezelés [7–10]. A gyakorlatban e kombinációval csak a betegek 70–87%-ánál sikeres az eradikáció [11]. Miután bebizonyosodott, hogy az omeprazol hatékonyabbá teszi a BMT-terápiát, csökkenti mellékhatásait és lerövidíti a kezelés sikerességéhez szükséges időt [12,13], az omeprazolt, bizmutot, metronidazolt és tetracyclint tartalmazó négyes kombinációt (OBMT) javasolták a H. pylori fertőzés kezelésének legjobb módszereként [14–17]. Más kutatók szerint az OBMT csak végszükség esetén alkalmazandó – ha semmilyen más kezelés nem bizonyult hatékonynak [18–22]. Egy 1999-es metaanalízisben 24 vizsgálat eredményeinek összesítésével kimutatták, hogy a H. pylori fertőzés eradikációjának aránya hasonló volt a protonpumpagátlót tartalmazó hármas és négyes kombinációk alkalmazása esetén [11]. Kevéssé tanulmányozták azonban prospektív klinikai vizsgálatokban a hármas és négyes kombinációs terápiás protokollok egymáshoz viszonyított hatékonyságát és ezek kapcsán a betegek együttműködését. Az általunk végzett prospektív, véletlen besorolásos, egyetlen intézményben végzett, egyszeresen vak vizsgálat célja tehát a 10 napos omeprazol-amoxicillin-clarithromycin (OAC10) és a 10 napos omeprazol-bizmut-metronidazol-tetracyclin (OBMT10) kombinációs kezelés hatékonyságának összehasonlítása volt a nyombélfekély kezelésében és a H. pylori eradikálásában. Célul tűztük ki továbbá az eradikációt követő relapsus gyakoriságának és a betegek állapotának hosszú távú követését.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Gerassimos J. Mantzaris, Kalliopi Petraki, Emmanuel Archavlis, Pericles Amberiadis, Panagiotis Christoforidis, Demetrius Kourtessas, Efterpi Chiotakakou, George Triantafyllou
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.