hirdetés

A nyugtalan láb szindróma és demencia

A nyugtalan láb szindróma összefüggésbe hozható a demencia megnövekedett kockázatával az idősebb felnőttek körében.

hirdetés

Az Alzheimer's Research and Therapy című folyóiratban március 6- án megjelent nagy, populáció alapú kohorsz vizsgálatban a megfigyelés több mint egy évtizede alatt a nyugtalan láb szindrómában (RLS-ben) szenvedő felnőtteknél szignifikánsan nagyobb valószínűséggel alakult ki demencia, mint RLS-ben nem szenvedő társaiknál, ami arra utal, hogy ez a rendellenesség a demencia kockázati tényezője vagy a demencia nagyon korai nem kognitív jele - állítják a kutatók.

Alvászavarok és demencia

Az RLS rossz alvásminőséggel, depresszióval/szorongással, helytelen táplálkozással, mikrovaszkulopathiával és hipoxiával jár – ezek mindegyike a demencia ismert kockázati tényezője. Azonban az RLS és az incidens demencia közötti kapcsolat egyelőre nem tisztázott.

Eosu Kim (Yonsei University College of Medicine, Seoul, Republic of Korea) és munkatársai a 60 éves és idősebb felnőttek országos népességalapú kohorszában - a Koreai Nemzeti Egészségbiztosítási Szolgálat – Idősek Kohorszában (KHIS-EC) – szereplő adatok alapján összehasonlították a minden okú demencia, az Alzheimer-kór (AD) és a vaszkuláris demencia (VaD) kockázatát 2501 újonnan diagnosztizált RLS-ben szenvedő felnőtt és 9977 megfelelő kontrollszemély kimeneteleit. A kohorsz átlagéletkora 73 év volt; a legtöbb résztvevő pedig nő (65%). A 12.478 személy közül 874-nél (7%) alakult ki bármilyen okú demencia a követés során: 475-nél (54%) AD, 194-nél (22%) pedig VaD.

A bármilyen okból kialakult demencia incidenciája szignifikánsan magasabb volt az RLS-csoportban, mint a kontrollcsoportban (10,4% vs 6,2%). Az AD és a VaD előfordulási aránya (5,6%, illetve 2,6%) szintén magasabb volt az RLS-csoportban, mint a kontrollcsoportban (3,4%, illetve 1,3%). A Cox-regressziós analízisben az RLS szignifikánsan összefüggésbe hozható a bármely okú demencia megnövekedett kockázatával (korrigált kockázati arány [aHR], 1,46; 95% CI, 1,24–1,72), AD (aHR 1,38; 95% CI, 1,11–1,72) és VaD (aHR, 1,81; 95% CI, 1,30 – 2,53).

A szerint az RLS megelőzheti a kognitív funkciók romlását, ami demenciához vezethet, és az RLS-t a demencia "újonnan azonosított" kockázati tényezőjének vagy prodromális jelének tekintik.

Módosítható kockázati tényező

Thanh Dang-Vu (Concordia University, in Montreal, Canada) hangsúlyozta, hogy „egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy az alvás a kognitív hanyatlás módosítható kockázati tényezője, továbbá, hogy az alvási apnoe és az álmatlanság is növeli a kognitív hanyatlás és esetleg a demencia kockázatát. Az idézett tanulmány kiegészíti az alvászavarok és a demencia kapcsolatát alátámasztó bizonyítékokat azzal, hogy az RLS-t is az alvással kapcsolatos kockázati tényezőnek tekinti. Mivel minden diagnózis a koreai nemzeti egészségbiztosítási diagnosztikai kódokon alapult, valószínűleg sem az RLS-re, sem más alvászavarokra nem volt szisztematikus szűrés – figyelmeztet az eredmények interpretációjakor szükséges óvatosságra a referens.

 

A tanulmányt koreai Ministry of Health and Welfare, a Koreai kormány és a Yonsei University College of Medicine támogatta.

Forrás:

Kim KY, Kim EH, Lee M, et al: Restless leg syndrome and risk of all-cause dementia: a nationwide retrospective cohort study. Alzheimers Res Ther 06 March 2023 (2023).

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.