hirdetés

A p16-expresszió, a hipoxás sejtszenzitizáló szerek hatékonyságát előre jelző biomarker oropharyngealis carcinomában

A humán papillomavírusnak (HPV, human papillomavirus) az oropharyngealis carcinomák (OPC, oropharyngeal cancer) kimenetelében szerepet játszó prognosztikai jelentőségére vonatkozó ismeretek különböző, az egy-egy intézetre korlátozódó, illetve kooperációs vizsgálatoknak köszönhetően gyorsan bővülnek. Mit kezdjünk ezzel az információval, és hogyan tudjuk azt a napi terápiás gyakorlatban alkalmazni? Az a felismerés, hogy a HPV-fertőzés a fej-nyaki rákok (HNC, head and neck cancer) egyik altípusában az OPC szempontjából kockázati tényezőnek számít, arra késztette az onkológus kutatókat, hogy újraértékeljék a klinikai vizsgálatok eredményeit és a jelenlegi prognosztikai tényezőket. Különböző demográfiai jellemzőkkel rendelkező betegeknél kimutatták, hogy a különböző kockázati tényezők és változó kimenetelek mellett jelentkező HPV-pozitív OPC a HPV-negatív OPC-től biológiailag elérő entitás.

Más együttműködő munkacsoportok adataival összhangban, Rischin és munkatársai is arról számoltak be, hogyp16-pozitív daganat esetén a p16-negatív daganathoz képest jobb a betegek kétéves teljes túlélése, a terápiás kudarctól mentes túlélés, valamint a lokoregionális daganatkontroll. A lokálisan kiterjedt HNC esetében standard, nem sebészeti kezelést alkalmazó klinikai vizsgálat (melyben szájüregi rákban, illetve az oropharynx, larynx és a hypopharynx területét érintő betegségben szenvedő betegek vettek rész) olyan betegeket hasonlított össze, akik 70 Gy kumulatív sugárdózissal végzett besugárzásban részesültek, emellett az 1., 4 és 7. hételső napján 100 mg/m2 cisplatint kaptak, melyet a betegek egy részénél hipoxia-sejtszenzitizáló tirapazaminnal is kiegészítettek. Ahogyan korábban beszámoltak róla, a tirapazaminadása nem gyakorolt klinikailag kedvező hatást a három végpontra. Mindazonáltal a csak az OPC-alcsoportban vizsgálva, a p16-státustól függő különbségeket észleltek a túlélésben. A korábban Ang és munkatársai által végzett vizsgálathoz hasonlóan (mely véletlen besorolásos, III. fázisú vizsgálat [RTOG 0129] volt az akcelerált radiokemoterápia és a standard radiokemoterápia alkalmasságának összehasonlítására), nem volt szignifikáns különbség a távoli metasztázis tekintetében; a p16-pozitív daganatok jobb kimenetelének hátterében a jobb lokoregionális daganatkontroll állt.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Christine H. Chung és David Raben
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.