hirdetés

A perioperatív kemoterápia és az önmagában alkalmazott műtét összehasonlítása reszekálható gastrooesophagealis adenocarcinomában: a több központ bevonásával lefolytatott FNCLCC és FFCD III. fázisú vizsgálat eredményei

Célkitűzés
Kuratív célú reszekciót követően a gastrooesophagealis adenocarcinoma kórjóslata kedvezőtlen. Ebben a III. fázisú vizsgálatban a perioperatív fluorouracil + cisplatin kezelés előnyös hatását tanulmányoztuk a teljes túlélésre (OS, overall survival) reszekálható gastrooesophagealis adenocarcinomában.

Betegek és módszerek
Összesen 224 olyan beteg került véletlen besorolásra, akiknek reszekálható adenocarcinomája a nyelőcső alsó részét, a gastrooesophagealis átmenetet (GEJ, gastroesophageal junction) vagy a gyomrot érintette. Az egyik csoport perioperatív kemoterápiában részesült és sebészeti beavatkozáson esett át (CS [chemotherapy and surgery] csoport; n = 113), míg a másik csoportban csak műtét történt (S [surgery] csoport; n = 111). A kemoterápia a perioperatív periódusban két vagy három ciklusban adott intravénás fluorouracil-infúzióból (800 mg/m2/nap) állt 5 egymást követő napon (1–5. nap) 28 naponta, továbbá azonos séma szerint három vagy négy posztoperatív ciklusból. Az OS-t tekintettük elsődleges végpontnak.

Eredmények
A CS csoportban jobb OS-t regisztráltunk, mint az S csoportban (5 éves arány 38% vs. 24%; a halálozásra vonatkozó kockázati arány [HR, hazard ratio]: 0,69; 95% CI, 0,50–0,95;p = 0,02), és hosszabb volt a betegségmentes túlélés is (5 éves arány: 34% vs. 19%; HR,0,65; 95% CI, 0,48–0,89; p = 0,003). A többváltozós elemzés szerint a túlélés kedvező prognosztikai tényezőjének bizonyult a perioperatív kemoterápia (p = 0,01) és a gyomortumor lokalizációja (p < 0,01). A perioperatív kemoterápia szignifikánsan megnövelte a kuratív reszekciók arányát (84% vs. 73%; p = 0,04). A CS betegek 38%-ánál jelentkezett 3. vagy 4. súlyossági fokú toxicitás (főként neuropathia), a posztoperatív morbiditás tekintetében ugyanakkor nem különbözött a két csoport.

Következtetések
A distalis nyelőcső, a GEJ vagy a gyomor reszekálható adenocarcinomája esetén a fluorouracil+ cisplatin kombinációt tartalmazó perioperatív kemoterápia szignifikánsan megnövelte a kuratív reszekciók arányát, emellett javította a betegségmentes túlélést és az OS-t.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Marc Ychou, Valérie Boige, Jean-Pierre Pignon, Thierry Conroy, Olivier Bouché, Gilles Lebreton, Muriel Ducourtieux, Laurent Bedenne, Jean-Michel Fabre, Bernard Saint-Aubert, Jean Genève, Philippe Lasser és Philippe Rougier
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.