hirdetés

A plakk-psoriasis újfajta kezelése

A CIMPASI-2  fázis III klinikai vizsgálat, igazolta, hogy a Cimziával eredményesen kezelhetők a krónikus plakk-psoriasis tünetei.

hirdetés

A CIMPASI-2 fázis III klinikai vizsgálat során a Cimzia (certolizumab pegol) hatásosságát és biztonságosságát elemezték  a közepesen súlyos vagy súlyos krónikus plakk-psoriasisban szenvedő felnőtt betegek kezelésében. Az eredmények szerint a Cimzia alkalmazása mellett mindkét dózisban statisztikailag szignifikáns javulás mutatkozott az elsődleges végpontokban a placebóhoz képest. Elsődleges végpontnak tekintették azon betegek arányát, akiknél a gyógyszeres kezeléssel a Psoriasis Area and Severity Index (PASI 75) alapján 75 százalékos vagy annál nagyobb javulást sikerült elérni a kiindulási állapothoz képest. Ugyancsak primer végpont volt azon betegek aránya, akinknél az ötpontos Physician’s Global Assessment (PGA) legalább kétpontos javulást jelzett (teljesen tiszta vagy csaknem teljesen tiszta bőr) a placebóhoz képest a 16. hétre.

Összesen 227, közepesen súlyos vagy súlyos psoriasisban szenvedő beteget randomizáltak három csoportba, akiknél a gyógyszert különböző adagokban alkalmazták: 400 mg kéthetente (n = 87), 400 mg a 0., 2. és 4. héten, majd 200 mg kéthetente (n = 91) és placebo kéthetente (n = 49). A 16. héten a PASI 75-öt elérő betegek csoportjában a válaszarány az első adagolási séma mellette 82,6 százaléknak, a második adagolási séma alkalmazásakor 81,4 százaléknak, a placebocsoportban 11,6 százaléknak adódott. A végső bőrpontszám tekintetében legalább kétpontos javulást mutató betegek alcsoportjában a 16. héten meghatározott válaszarány rendre 71,6 százalék, 66,8 százalék, illetve 2,0 százalék volt. A Cimzia mindkét dozírozási séma mellett szignifikáns javulást eredményezett a 16. hétre a kiindulási állapothoz képest a placebóval összehasonlítva A mellékhatásprofil nem tért el jelentősen attól, melyet a Cimzia  más javallatokkal történő alkalmazása kapcsán tapasztaltak.

„A CIMPASI-2 vizsgálat klinikai eredményei nagyon biztatóak, és megerősítenek bennünket abban, hogy a Cimzia alkalmazása klinikailag jelentős terápiás haszonnal jár közepesen súlyos vagy súlyos plakk-psoriasis eseteiben – mondja Tom Wiggans, a Demira elnök vezérigazgatója. − Nagy várakozással nézünk két másik, jelenleg is folyó fázis III vizsgálat eredményei elé, melyek lezárása 2017 első negyedévére várható.”

„A psoriasisos betegekre gyakran nagy terhet ró a betegségük, és jelentős fizikális diszkomfortot tapasztalhatnak, mint amilyen például a heves viszketés és fájdalom. A psoriasis terápiája nem könnyű feladat, és a betegek részéről jelenleg is jelentős kielégítetlen igények tapasztalhatók” – hangsúlyozza Emmanuel Caeymaex, a UCB immunológiai betegértékelő részlegének vezetője.

A UCB Pharma által végzett, három részből álló vizsgálatsorozatba körülbelül 1000 beteget vontak be. A betegek egy része korábban már részesült valamifajta biológiai terápiában, míg mások nem. Amennyiben a fázis III klinikai vizsgálati program pozitív eredményekkel zárul, engedélyezési kérelmek várhatók a gyógyszerfelügyeleti hatóságokhoz az Egyesült Államokban, Kanadában és az Európai Unióban egyaránt.

Két vizsgálat (CIMPASI-1 és CIMPASI-2) randomizált, vak, párhuzamos vizsgálati csoportokat felölelő, placebokontrollos, multicentrikus vizsgálat, melyek célja a Cimzia hatásosságának és biztonságosságának elemzése közepesen súlyos és súlyos fokú krónikus proriasisban. A CIMPASI-1-be 234 beteget, a CIMPASI-2-be 227 beteget, a harmadik vizsgálatba CIMPACT 559 beteget választottak be. A CIMPACT placebo- és aktív kontrollos vizsgálat elsődleges végpontja a Cimziával kezelt csoporton belül azon betegek aránya, akiknél a 12. hétre PASI-75 klinikai választ sikerült elérni. A CIMPACT másodlagos célkitűzése volt a Cimzia és az  Enbrel (etanercept) hatásosságának összehasonlítása. A betegek minden vizsgálatban vak elrendezésben részesültek Cimzia kezelésben legfeljebb 48 héten keresztül, melyet további legfeljebb 96 héten át nyílt jelölésű terápiás periódus követett.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.