hirdetés

A poszt-COVID szindróma memóriazavarainak oka

Brazil kutatók szerint a SARS-CoV-2 tüskefehérjéje a TLR4 receptoron keresztül képes gyulladásos folyamatok előidézésére, így memóriazavarok kiváltására.

hirdetés

A Cell Reports-ban április 3-án jelent meg a brazil INBEB (Instituto Nacional de Ciência e Tecnologia de Biologia Estrutural e Bioimagem) egyetemi hálózat kutatóinak cikke, amelyben azt írják, hogy  a poszt-COVID szindróma egyik gyakori tünetének, a kognitív funkció- és a memória romlásáért a  tüskefehérjéje lehet felelős.

Bizonyított, hogy a SARS-CoV-2 tüskefehérjéje vagy annak töredékei a fertőzés során vagy azt követően kilépnek a sejtekből, és képesek elérni az emberi szervezet különböző szöveteit, beleértve a központi idegrendszert is, tekintet nélkül arra, hogy az adott szövetben vírus RNS jelen van-e. Ezért az egér modellszervezeteken végzett vizsgálatban a kutatók a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjét közvetlenül az állatok agyába fecskendezték. Ezzel a beavatkozással az emberi poszt-COVID vagy long-COVID szindrómában jelentkező humán tünetekhez igen hasonló, késleltetve jelentkező memóriaromlást idéztek elő. Az állatok agyában a veleszületett immunválaszban és  a neuroinflammatorikus betegségek kialakulásában is fontos szerepet betöltő mikroglia sejtek számának és aktivitási fokának jelentős mértékű növekedését figyelték meg. Amikor a kutatók génmódosítással vagy gyógyszeres beavatkozással blokkolták a TLR4 szignalizációt, az egerekben sikerült megakadályozni a szinapszisok eliminálódását és a memóriavesztés kialakulását is.

A kutatást vezető Claudia Figueiredo és Giselle Passos szerint a TLR4 receptor (toll-like receptor 4) vírusfehérje által történő aktiválása neuroinflammatorikus állapotot vált ki, ami egy fagocitózisos folyamaton keresztül a mikroglia szinaptikus fehérjéinek eliminációját eredményezi - ez a közvetlen oka a memória rosszabbodásának. A jelenséget a kutatók mind egerekben, mind emberekben megfigyelték, és azt is sikerült kimutatni, hogy a TLR4 expressziójához kapcsolódó gén egyes polimorfizmusait (GG TLR4-2604G>A (rs10759931)) mutató embereknél SARS-CoV-2 fertőzést követően nagyobb az esélye a hosszabb távon jelentkező memóriaromlás kialakulásának. Ezért a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tüskefehérje központi szerepet játszik a COVID-19-et követő kognitív változások kialakulásában, illetve, hogy a TLR4 ígéretes gyógyszercélpont lehet a poszt-COVID szindrómában jelentkező memóriaromlás preventív vagy terápiás célú kezelési stratégiáinak kialakításában, fejlesztésében.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

SARS-CoV-2 Spike protein induces TLR4-mediated long-term cognitive dysfunction recapitulating post-COVID-19 syndrome in mice

Spike protein implicated in post-COVID-19 memory loss

Irodalmi hivatkozás:

Fabricia L. Fontes-Dantas et al, SARS-CoV-2 Spike protein induces TLR4-mediated long-term cognitive dysfunction recapitulating post-COVID-19 syndrome in mice, Cell Reports (2023). DOI: 10.1016/j.celrep.2023.112189

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.