hirdetés

A programozott sejthalál fehérje 1 (PD-1) − programozott sejthalál ligandum 1 (PD-L1) gátlás prediktív diagnosztikája

Az elmúlt évek forradalmi változásokat hoztak a daganatok kezelésében, mivel egy új modalitás, az immunterápia a mindennapi gyakorlat részévé vált. Az ún. ellenőrzőpont-gátlók kifejlesztését, majd bevezetését követte a kísérő diagnosztikumok kialakítása is, és az alkalmazás egyre inkább a PD-L1-meghatározáshoz kötődik. Ugyanakkor szinte minden egyes immunterápiás gyógyszerhez egyedi kísérő diagnosztikum került kifejlesztésre, és hogy a kérdés még bonyolultabb legyen, szinte minden egyes diagnosztikum esetében más-más kiértékelési protokollt vezettek be és törzskönyveztek, amelyek eltérő módon veszik figyelembe a daganatsejtek, illetve a környező immunsejtek PD-L1-expresszióját. Ezek fényében a napi PD-L1-diagnosztikában szigorúan követni kell az alkalmazandó gyógyszerekhez kialakított technológiai és kiértékelési protokollokat, mert az ettől való eltérés befolyásolhatja az immunterápia hatásosságát. Magy Onkol 63:183-191, 2019

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Lotz Gábor, Semmelweis Egyetem, II. Sz. Patológiai Intézet
a szerző cikkei

Smuk Gábor, Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ, Pathológiai Intézet, Pécs
a szerző cikkei

Kocsmár Éva, Semmelweis Egyetem, II. Sz. Patológiai Intézet, Budapest
a szerző cikkei

Kocsmár Ildikó, Semmelweis Egyetem, II. Sz. Patológiai Intézet, Budapest
a szerző cikkei

Tímár József, Semmelweis Egyetem, II. Sz. Patológiai Intézet
a szerző cikkei

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.