hirdetés

A prosztatarák kockázatának felmérésére alkalmas kalkulátorok teljesítőképességének több központ bevonásával lefolytatott prospektív vizsgálata

Célkitűzés
A prosztatarák-kockázati kalkulátorok többféle tényezőt ötvöznek annak felmérésére, hogy az adott személynél mekkora a betegség kialakulásának valószínűsége. Ebben a vizsgálatban két olyan prosztatarák-kockázati kalkulátort validáltunk, melyeket széles körben használnak Észak-Amerikában.
 
Betegek és módszerek
A több intézmény bevonásával végzett vizsgálatban 2130 beteg vett részt, akik öt központ valamelyikében prosztatabiopszián estek át a prosztata daganatának kimutatására. A Sunnybrook-nomogram alapú prosztatarák-kockázati kalkulátor (SRC, Sunnybrook nomogram-based prostate cancer risk calculator) és a Prostate Cancer Prevention Trial (PCPT) alapú kockázati kalkulátor (PRC) teljesítőképességét értékeltük bármely típusú tumor, illetve az előrehaladott szövettani stádiumú (high-grade) elváltozások előrejelzésében. A predikciós modellek megítéléséhez elemeztük a diszkriminációs, kalibrációs és döntési görbéket.
 
Eredmények
A 2130 beteg közül 867 férfinál (40,7%) igazolódott rosszindulatú daganat, 1263 személynél (59,3%) pedig nem. A rákbetegek közül 403 beteg (46,5%) Gleason-pontszáma érte el vagy haladta meg a 7-et. A [koncentráció-idő] görbe alatti terület (AUC, area under the curve) az SRC-re vonatkozóan 0,67 (95% CI, 0,65–0,69), míg a PRC esetében 0,61 (95% CI, 0,59–0,64) volt. Az AUC magasabbnak bizonyult az agresszív betegség előrejelzésében az SRC alapján (0,72; 95% CI, 0,70–0,75), mint a PRC alapján (0,67; 95% CI, 0,64–0,70). A döntési görbe elemzése azt jelezte, hogy bármely tumortípus több mint 30%-ában, illetve az agresszív rákok több mint 15%-ában az SRC pontosabban adta meg a kockázati küszöböt, mint a PRC.
 
Következtetések
Az SRC jobban teljesített, mint a PRC, de 30% alatti kockázati küszöb esetében egyik sem szolgált klinikai többletelőnnyel. A kockázati kalkulátorokra vonatkozó AUC pontosítására további kutatások szükségesek.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Robert K. Nam, Michael W. Kattan, Joseph L. Chin, John Trachtenberg, Rajiv Singal, Ricardo Rendon, Laurence H. Klotz, Linda Sugar, Christopher Sherman, Jonathan Izawa, David Bell, Aleksandra Stanimirovic, Vasundara Venkateswaran, Eleftherios P. Diamandis,
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.