hirdetés

A protonpumpagátlók nem megfelelő alkalmazása máj-cirrhosisban

Célkitűzés. A máj-cirrhosist gyakran kísérik gasztrointesztinális tünetek. Nem vizsgálták e betegcsoportban a savgátló kezelés (AAT, antiacid therapy) hatásait. Tanulmányunk célja az AAT szerepének elemzése máj-cirrhosisos betegek körében.

Módszerek. Összesen 128, egymást követően vizsgálatra került máj-cirrhosisos betegnél elemeztük a savgátló szerek használatát és javallatát. Ennek keretében összegyűjtöttük a felső tápcsatornai endoszkópiára és az egyidejű gyógyszeres kezelésre vonatkozó adatokat. A gasztrointesztinális tünetek fennállásának és súlyosságának felmérésére validált kérdőíveket alkalmaztunk. Csak a szakirodalom által meggyőzően alátámasztott tényezőket tekintettük az AAT megfelelő indikációjának.

Eredmények. A cirrhosisos betegek 40%-a (n=51) részesült savcsökkentő kezelésben. A javallat a betegek 37%- ánál (n=32) helytálló, 63%-ban (n=32) helytelen volt. Az indikáció többnyire (34%) korábbi varixvérzés miatt bizonyult helytelennek. Nem megfelelő indokkal alkalmazott AAT mellett súlyosabb emésztési zavarok jelentkeztek, mint kezelés nélkül (p<0,05). A többváltozós elemzés szerint az indokolatlan AAT csak a korábbi varixvérzéssel és az egyidejűleg szedett gyógyszerek számával mutat független kapcsolatot.
Következtetések. A cirrhosisos betegek jelentős hányada részesül savcsökkentő kezelésben. A terápia javallata jobbára helytelen, ami miatt varixvérzés után hosszú távon adnak AAT-t. A helytelen indikációval történő savcsökkentő kezelésben részesülőkben az emésztési zavarok súlyosabbak, és ez arra utal, hogy a gasztrointesztinális tünetek szerepet játszhatnak e betegek rendszeres protonpumpagátló- szedésében.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Evangelos Kalaitzakis és Einar Björnsson
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.