hirdetés

A pszichiáter és a szorongásos betegek testmozgása

Bár jól ismert, hogy a mozgás szignifikánsan csökkenti a betegek szorongását, mégis csak kevés pszichiáter szán időt arra, hogy betegeinek javasolja azt.

hirdetés

Az Anxiety and Depression Association of America (ADAA) 2018. április 6.-7.-i konferenciáján több előadás hangzott el a kérdéssel kapcsolatban. Az egyik vizsgálatban 29 pszichiáter szakorvos és rezidens töltött ki névtelen kérdőívet 2015-2016-ban, és Dr. Dawn C. Roberts (Bradley University, Peoria, Illinois) szerint csak a megkérdezettek 20%-a mondta azt, hogy beszélt depressziós betegeivel a testmozgás fontosságáról. Ennek egyik okát abban kell keresni, hogy a pszichiáter maga sem szán időt a mozgásra, vagy egyszerűen nincs is ideje rá. Az is kiderült, hogy csak azok az orvosok javasolják a testedzést, akik maguk is edzenek. A pszichiáterek továbbá a konvencionális kezeléseknél kevésbé hatásos kezelésnek vélik a testedzést, és ezért kevéssé szorgalmazzák, pedig az amerikai Elmeorvosok Szövetségének guideline-ja is javasolja a testedzést depressziós betegek kezelésére. Az is érthető, hogy a pszichiáterekhez rendszerint már csak a súlyosabb esetek kerülnek, amikor az elsődleges cél a kórházi beutalás elkerülése és az öngyilkosság megelőzése.

Bár a nagy randomizált klinikai vizsgálatok egyelőre hiányoznak, néhány kis esetszámú vizsgálat már utalt arra, hogy az erős edzés javít az obszesszív-kompulzív betegségben (OCD) szenvedők hangulatán és szorongásán. Egy ilyen vizsgálatban 56, OCD-ben szenvedő beteget (átlagos életkor 38,8 év, 64% nő) soroltak két csoportba: az egyik csoportban 12 hetes aerobic edzéseket írtak elő (taposógép, bicikli, elliptikus gépek), a másik (kontrol) csoport 12 hetes egészségügyi képzésben vett részt. Az első csoportban heti 3-4 alkalommal kezdték, majd fokozatosan, akár 150 percig is növelték a heti edzés időtartamát, a másik csoport hetente – a testgyakorlás szerepét is méltató - pszichés oktatásban részesült. Az eredményeket minden héten a Yale-Brown Obsessive-Compulsive Scale, a Beck Depression Inventory és a Beck Anxiety Inventory alapján becsülték meg. Az aerobic gyakorlatokat végzők csoportjában a hangulat szignifikánsan jobban javult (P<0,0001), de lényegesen javult a szorongás (P<0,001) és a kompulzív érték is (P=0,01). A szorongás a testedzésre fordított idő hosszával arányosan javult (P=0,04). A rögeszmék nem változtak.

Egy 63 betegre kiterjedő vizsgálatban a betegeket három csoportra osztva vizsgálták a szorongásérzékenység tüneteit (AS, anxiety sensitivity am.félelem a félelemtől) tüneteit. A mérsékelt intenzitású gyakorlatokat végzők 50 percen át folyamatosan kerékpároztak (pulzusuk a maximum 70%-át érte el), az erős intenzitású csoportban a folyamatos kerékpározást 10 perces vágták tarkították (a szívverés a maximum 85%-áig emelkedett), és a harmadik csoport várakozott, ez volt a kontroll. Az Anxiety Sensitivity Index alapján mindkét edzést végző csoportban javult a szorongásérzékenység a kontroll csoporthoz képest (a mérsékelten mozgó csoportban P=0,014-gyel, az erős testmozgást végzők csoportjában p=0,035-tel). A szociális és a kognitív jellemzők azonban csak a mérsékelt tréninget végzőknél javultak (P=0,04 és P=0,03 értékekkel).  A tanulmány munkatársa, Dr. Julia Mason szerint (University of Regina, Saskatchewan, Kanada) a szorongásérzékenység esetén testreszabott gyakorlatokat kellene a betegeknek előírni.

Az ADAA jelenlegi elnöke, Dr. Beth Salcedo a Medscape Medical News kérdésére elmondta, hogy a rendszeres testedzések, de legalábbis a rövid gyakorlatok a betegség különböző szintjein is hasznosak, hatásosak. Ő napi 10 perces gyakorlatokat javasol betegeinek, hiszen, ha elérték a 10 percet, maguktól fognak hosszabb edzéseket végezni. Továbbá a naponta 10 perces séta a szabad levegőn könnyen meg is valósítható. 

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Conference News > AAGP 2018

2. Anxiety and Depression Association of America (ADAA) Conference 2018

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.