hirdetés

A rákbetegek optimális mesterséges táplálásának tudományos alapjai

  A rosszindulatú daganatos betegségeket kísérő anorexia– cachexia szindróma következtében kialakuló testsúlycsökkenés jelentős morbiditási és mortalitási kockázatot jelent. A leromlott állapotú rákbetegek gondozásában a fogyás megállítása és a súlygyarapodás megindítása céljából ezért alapvető a mesterséges táplálás. A tumor azonban olyan, a mesterséges táplálás hatásait gyengítő, tartós anyagcsere-változásokat indukál, melyek nehezítik a tápláltsági állapot fenntartását vagy javítását. Az anabolikus tényezők daganatos cachexiára jellemző gátlása hátterében a vázizmok és a máj fehérje-anyagcseréjének változása és a csökkent fizikai aktivitás állhat. A folyamatot proinflammatorikus citokinek, tumorspecifikus cachexia faktorok és az izmok katabolizmusának neuroendokrin mediátorai közvetítik. E hatások szövevényes kapcsolatai következtében unimodális mesterséges táplálással valószínűleg nem érünk el sikereket. A sikeres táplálás kialakításához kombinációs kezelést vagy immunológiai táplálást vizsgáló kutatásokra van szükség.

  Bevezetés
  A rákbetegek testsúlya az étvágytalanság és/vagy anyagcserezavar következtében csökken. Az elsősorban étvágytalanság okozta fogyást hatékonyan kezelhetjük mesterséges táplálással. A behatárolt élettartamú beteg esetében legfeljebb az életminőség fenntartása és az invazív technikák alkalmazása közötti egyensúly megtalálása jelent nehézséget. A rákbetegek zöménél azonban nem ez a helyzet. A testsúlycsökkenés hátterében étvágytalanságon kívül kóros metabolizmus is áll, ami nehezebb feladat elé állítja a kezelésre vállalkozó szakembert, és az ilyen betegeknél a táplálás önmagában biztosan nem elegendő. Eddig pontosan nem tisztázott okok miatt a kizárólag a táplálkozást célzó beavatkozások nem fordítják vissza a daganatos betegséget kísérő fogyást [1]. Ez a következő tényezőkre vezethető vissza: a táplálás elsődlegesen a daganat növekedését segíti, a tumor „nitrogéncsapdaként” működik, és a daganatos cachexia létrejöttében részt vevő komplex metabolikus és katabolikus folyamatok tartósan fennállnak. A tumoros cachexia anabolikus blokádjának hátterében álló mechanizmusok pontosabb megismerése bizonyára új kezelési lehetőségeket nyit majd meg a betegek kilátásainak javítására és a mesterséges táplálás teljessé tételére.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Richard J. E. Skipworth és Kenneth C. H. Fearon
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.