hirdetés

A reggeli sport hatása a rákkockázatra

Egy új vizsgálat szerint kisebb eséllyel kell rákbetegség kialakulására számítaniuk azoknak, akik a reggel 8 és 10 óra közötti időszakra időzítik a rendszeres napi testedzésüket, szemben azokkal, akik a nap későbbi szakaszában sportolnak.

hirdetés

Az International Journal of Cancer című lapban nyilvánosságra hozott kutatási eredmények alapként szolgálhatnak azokhoz a jövőbeni vizsgálatokhoz, melyek azt hivatottak feltárni, hogy a fizikai aktivitás időzítésének mennyiben befolyásolja a rákkockázat csökkentésének mértékét.

Korábbi kutatások már igazolták, hogy a szabadidős sporttevékenységek többféle daganattípus kialakulásának kockázatát mérsékelhetik. Ennek az információnak pedig kiemelkedő jelentősége van annak fényében, hogy a rosszindulatú daganatok, illetve az általuk okozott halálozás szinte a világ minden pontján hatalmas feladatot és anyagi terheket ró az egészségügyi ellátó rendszerre. Az USA statisztikája szerint pl. 2020 végére csaknem 2 millió embernél diagnosztizálnak rákbetegséget, és több mint 600 ezer ember halálát okozza valamilyen rosszindulatú daganat. Az óriási esetszámok miatt akár már csekélynek tűnő változtatásokkal is jelentős javulás érhető el a teljes népesség szintjén.

Az amerikai statisztikáknál maradva, a 2018-as adatok szerint az USA felnőttkorú lakosságának csaknem felénél nem teljesültek a minimális aerob fizikai aktivitásra vonatkozó irányelvek. A fizikai aktivitás növelése, illetve pozitív hatásának optimalizálása egy lehetséges eszközként kínálkozik a rákbetegség prevalenciájának csökkentésére.

Korábbi kutatások alapján az is egyértelműnek látszik, hogy a cirkadián ritmus is befolyásolja, hogy valakinél milyen valószínűséggel alakul ki rákbetegség. Az International Agency for Research on Cancer osztályozta az arra vonatkozó bizonyítékokat, mely szerint valószínűleg fokozza a rákbetegség rizikóját az a tény, hogy az éjszakai műszakban végzett munka felborítja a cirkadián ritmust. Az éjszakai munka leginkább az emlőrákok esetében igazoltan hajlamosító tényező, de például a prosztatarák esetében kevésbé egyértelműek az erre utaló bizonyítékok. Ezzel párhuzamosan azt is kimutatták, hogy a fizikai aktivitás hatással van a cirkadián ritmusra. Egy 2019-ben nyilvánosságra hozott kutatás szerint például a napközbeni testedzés javíthatja a cirkadián ritmust és mérsékelheti a kóros alvásmintázat nem kívánt hatásait. Annak ismeretében, hogy a testedzés potenciálisan csökkenti a rákkockázatot és javítja a cirkadián ritmust, illetve hogy a cirkadián ritmus egyensúlyának felborulása rákbetegségre hajlamosíthat, a most megjelent közlemény szerzői abból a hipotézisből indultak ki, hogy a fizikai aktivitás időzítése ugyancsak hatással lehet a rákkockázatra.

E hipotézisük tesztelésére jelen vizsgálatukban 2795 résztvevő adatait elemezték, akik mindannyian egy spanyolországi esetkontroll-vizsgálat, a MCC-Spain résztvevői voltak. A MCC-Spain célja a gyakoribb tumortípusok kockázati tényezőinek azonosítása mellett olyan módszerek megtalálása, melyekkel ezek a rizikófaktorok kiiktathatók vagy legalább hatásuk csökkenthető.

A szerzők 2008 és 2013 között felmérték, hogy a résztvevők milyen mértékben végeznek szabadidős sporttevékenységet, illetve háztartási fizikai aktivitást. Három évvel később ezeknek a tevékenységeknek az időzítésére is rákérdeztek. Ezen belül külön elemezték 781 emlőrákos nő és 504 prosztatarákos férfi adatait. A kontrollcsoportot nemük és életkoruk szerint hasonló személyek alkottak.

Az adatok azt mutatták, hogy az emlőrák és prosztatarák előfordulására leginkább a reggel 8 és 10 óra közötti fizikai aktivitás volt pozitív hatással. Az emlőrákkal diagnosztizált betegek kb. 7%-a, míg a kontrollcsoport 9%-a időzítette sporttevékenységét leginkább a reggeli órákra, míg a prosztatarák esetében ez az arány 12,7%, illetve 14% volt. A szerzők által kifejlesztett modellel számolva a reggeli testedzés potenciálisan 25%-kal csökkenti az emlőrák kialakulásának rizikóját azokhoz képest, akik nem végeznek fizikai aktivitást. Hasonló következtetéseket tudtak levonni a prosztatarákra vonatkozóan is, ahol a rizikócsökkenés mértékét 27%-ban adtak meg a fizikai aktivitást nem végzőkhöz képest. Szemben az emlőrákkal, ahol a reggeli (reggel 8 és 10 óra közötti) és esti (este 7 és 11 óra közötti) testmozgás rákkockázatot mérséklő hatása között szignifikáns különbség mutatkozott, prosztatarák esetében ilyen különbséget nem sikerült igazolni a reggeli és esti sporttevékenység között, hiszen az esti sportolás is 25%-os rizikócsökkenést eredményezett, így a különbség nem szignifikáns.

A szerzők feltételezik, hogy az emlőrák esetében a reggeli sporttevékenység kedvező hatásai az ösztrogénszinttel lehetnek összefüggésben. A magas ösztrogénszintek igazoltan emelik az emlőrák kockázatát, a fizikai aktivitás ugyanakkor csökkenti az ösztrogénszinteket. Ismert tény az is, hogy az ösztrogéntermelés reggel 7 óra körül a legaktívabb.

A kedvező hatásért felelős másik tényezőként a melatonint valószínűsítik. Kimutatták, hogy a melatonin védő hatást fejt ki a rákbetegséggel szemben, a nap második szakaszában és este végzett sporttevékenység ugyanakkor késleltetheti a melatonin termelődését.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.