hirdetés

A rezisztencia-edzések energiaigénye

Az elhízott emberek a rezisztencia-edzés alatt és utána is kevesebb oxigént használtak fel, mint az egészségesek.

hirdetés

Ainsworth és mtsai már a 90-es évek elején feltérképezték az egyes fizikai aktivitások energiaigényét, és azóta a direkt mérés helyett ezeket az adatokat szokás használni. Bár a különböző fizikai aktivitások százainak adatai mindenütt megtalálhatóak, a rezisztencia-edzések közül még a kompediumokban is csak háromnak szerepel az energia igénye: kondicionáló súlyemelés 3 MET, ugyanaz nagy intenzitással 6 MET, köredzés 8 MET.

Egy újabb vizsgálatban ezen adatok helytállóságát tesztelték. A vizsgálók folyamatosan mérték 12 cukorbeteg és 22 egészséges, 22 éves személy oxigénfelvételét az alacsony és a nagy intenzitású rezisztencia-edzés előtt, alatt és után a gyakorlatok metabolikus igényének jellemzésére hordozható COSMED készülékkel. Az 1 RM (egyszer kifejthető maximális erő) megállapítása három különböző súly/feladat végrehajtásának ismétlésszámából a Brzycki formulával történt (J Phys Educ Recreation Dance 1993;64:88-90).

 A kövér 2-es típusú diabeteszes személyek nyugalmi oxigénfelvétele alacsonyabb, mint az egészségeseké. Az egyik erőedzés a 80%-os 1RM-mel (egy egyszeri maximális erő 80 százalékával), a másik 60%-ossal történt. A kövérek a rezisztencia-edzés alatt és utána is kevesebb oxigént használtak fel, mint az egészségesek. A gyakorlatokat az egészségesek 5 MET körüli oxigénigénnyel, a cukorbetegek 3 MET körüli oxigén felhasználással teljesítették. Ezek az adatok tekinthetők irányadónak tekinthetők a rezisztencia edzések energiaigényének becslésére.

Az aerob testmozgások „mérsékelt-közepes” intenzitása 3 MET körüli, a „lendületes” 5-6 MET oxigén igényt (a nyugalmi anyagcsere 5-6szörösre fokozódását jelenti. A nem edzett átlagember a 20-30-as éveiben 10 MET körüli maximumra képes, ami az edzetteken ennek a duplája is lehet, és csökkenése a korral az edzésben maradókon sokkal magasabb szinten és lassabban történik. A minimális önellátás 2 MET körüli aerob kapacitást (fittséget) kíván. A kövérség egyik oka/velejárója az alacsonyabb nyugalmi anyagcsere (Bajnok L: Háziorvosi Tk Szemle 2017;22(1); Heymsfield SJ, Wadden TA: NEJM 2017;376(3).

 

Forrás: Biology of Sport

Dr. A. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.