hirdetés

A rheumatoid arthritis kialakulásának késleltetése

Egy klinikai vizsgálat korai eredményei szerint 6 hónapos abatacept kezelés késleltetheti a tüneteket okozó rheumatoid arthritis megjelenését a betegség szempontjából nagy kockázatú személyekben.

hirdetés

A rheumatoid arthritisnek (RA) preklinikai fázisát szubklinikus ízületi gyulladás, fájdalom (arthralgia) és a citrullinált fehérjék (ACPA) elleni antitestek jelenléte jellemzi. Az ACPA már évekkel az RA klinikai megjelenése előtt kimutatható a szervezetben, és ilyenkor a páciensek egy részében képalkotó vizsgálatokkal gyulladásos és szerkezeti elváltozások észlelhetők. Ezek a betegek fokozottan veszélyeztetettek az RA kialakulása szempontjából. Mivel a T-sejt közvetített B-sejt aktiválás kulcsfontosságú az autoimmun gyulladásos betegségek, például az RA kialakulásának kiváltásában, feltételezések szerint ezen aktiválás befolyásolása megakadályozhatja az RA kialakulását.

A kutatók az ARIAA vizsgálat keretében arra voltak kíváncsiak, hogy az RA kezelésében már bevett, T-sejtek aktivációt gátló és kedvező biztonsági profillal rendelkező abatacept alkalmas-e ezen kockázati csoportban korai kezelésként az RA kialakulásának késleltetésére. Az American College of Rheumatology 2021-es virtuális kongresszusán Dr. Jürgen Rech (University Clinic Erlangen) számolt be az ARIAA vizsgálat korai eredményeiről.

A 2014 és 2019 között, 14 vizsgálati központban vizsgálatba vont RA szempontjából fokozott kockázatnak kitett beteget abataceptre vagy placebóra randomizáltak. A betegek nem szenvedtek előzetesen az RA kritériumainak megfelelő nyilvánvaló gyulladásban, nem kaptak előzetesen kortikoszteroidokat, vagy betegség-módosító antirheumás szereket sem. Arthralgiás státuszukat és szubklinikus gyulladásuk mértékét a vizsgálatba való besorolás előtt MRI-vel határozták meg. A s.c. heti 125 mg abatacept 6 hónapos adagolása után 12 hónappal is értékelték az RA progresszióját. Elérték az ARIAA elsődleges végpontját: az abatacept-csoportban a betegek 61%-a javult az MRI-paraméterek legalább egyikében (synovitis, tenosynovitis és osteitis), míg a placebo-csoportban csak 31% (p=0,0043). Ezenkívül a placebo-csoportban 17 betegnél (34,7%), de az abatacept-csoportban csak 4 betegnél (8,2%) alakult ki ízületi gyulladás (p=0,0025).

12 súlyos nemkívánatos esemény (1 gastritis, 1 cellulitisz, 1 tüdőgyulladás, 1 tendinitis calcificans, 1 rotator mandzsetta szindróma, 1 cholelithiasis, 1 perifériás artériás elzáródás, 1 krónikus idiopátiás fájdalom szindróma, 1 prosztatarák, 1 pénisz neoplazma; 1 trabeculectom , 1 szürkehályog-műtétről) számoltak, és csak egy esetben (tüdőgyulladás) volt kimutatható ok-okozati összefüggés a vizsgálati kezeléssel.

Az abatacept tehát szignifikánsan javítja a szubklinikai ízületi gyulladást azoknál a betegeknél, akiknél magas az RA kialakulásának kockázata. A 18 hónap után elvégzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a korlátozott időtartamú immunmodulátoros kezelés RA-progressziót gátló hatása hosszasan fennmarad. A 18 hónap megfigyelés utáni kiértékeléskor számításba vették az ARIAA résztvevőinek genetikai markereit.

Dr. Rech hozzáfűzte, hogy az European Alliance of Associations for Rheumatology munkacsoport célként jelölte meg, hogy egy következő Fázis III vizsgálat során határozzák meg RA autoimmunitásához vezető kockázati faktorokat, a betegség progressziójának alakulását az egyes etnikai – és geográfiai - csoportok között, végezzenek a rituximabbal fej-fej melletti összehasonlítást és értékeljék az abatacept és a rituximab kombinált, korlátozott időtartamú adásának hatásait.

Dr. John D. Isaacs (Newcastle University, England) arra lenne kíváncsi, hogy ezzel a 6 hónapos terápiával késleltetni tudjuk a rheumatoid arthritis megjelenését, vagy teljesen meg is tudjuk akadályozni? Szerinte a felmerülő kérdéseket nehéz megválaszolni a vér biomarkerjeinek ismerete nélkül.

A vizsgálatot a Bristol-Myers Squibb cég szponzorálta. Dr. Rech és Dr. Isaacs nem áll pénzügyi kapcsolatban a BMS-sel. 

Forrás:

Kirkner RM. Abatacept shows signal to delay onset of rheumatoid arthritis. Medscape Medical News > Conference News > ACR 2021. November 08, 2021.

Rech J, Ostergaard M, Tascilar K, et al. Abatacept reverses subclinical arthritis in patients with high risk to develop rheumatoid arthritis – results from the randomized, placebo-controlled ARIAA study in RA-at risk patients. ACR 2021, Abstract number 0455

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.