hirdetés

A rifaximin és a nem felszívódó diszacharidok összehasonlító metaanalízise a hepatikus encephalopathia kezelésében

Bevezetés
A hepatikus vagy portoszisztémás encephalopathia (HE) olyan komplex, reverzibilis neuropszichiátriai szindróma, melyet akut vagy krónikus májelégtelenség, különösen alkoholos cirrhosis szövődményei okozhatnak (az alkoholos májbetegek 70%-ában kialakulhat). A HE-t a központi idegrendszer általános depressziója jellemzi, klinikai tünetei pedig az enyhe agyi funkciózavar jeleitől, manifeszt pszichiátriai és/vagy neurológiai tüneteken keresztül, mély kómáig terjednek. A HE jelentősen befolyásolja az életminőséget.
  Mivel a manifeszt kórkép súlyossága igen változó, a szubklinikus HE-nak pedig a felismerése nehéz, valódi incidenciájának és prevalenciájának meghatározása sem könynyű. Patogenetikailag a HE abból adódik, hogy a máj nem képes a plazmát a káros anyagoktól, például a neurotoxikus ammóniától megtisztítani. A HE kezelése az érvényes irányelvek szerint ezért egyrészt szupportív, másrészt az ammóniaszint csökkentésére, és a kiváltó tényezők azonosítására és korrekciójára irányul. Utóbbi lehet gasztrointesztinális vérzés, fokozott fehérjebevitel, fertőzés (pl. spontán bakteriális peritonitis), prerenális azotaemia, hypokalaemiás alkalosis, obstipáció, hypoxia vagy szedatívumok és nyugtatók alkalmazása.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Qian Jiang, Xue-Hua Jiang, Ming-Hua Zheng, Liu-Ming Jiang, Yong-Ping Chen és Li Wang
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 1,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.