hirdetés

A rokkantság felismerése idős rákbetegeknél: a Comprehensive Geriatric Assessment és a Vulnerable Elders Survey-13 összehasonlítása

Célkitűzés
Az átfogó geriátriai értékelésre kidolgozott eszköz (CGA, comprehensive geriatric assessment) egy olyan többdimenziós módszer, melyet a geriáterek és az onkológusok az életkorral összefüggő problémák felismerésére és értékelésére, valamint a beavatkozások megtervezésére és koordinálására használnak. Legnagyobb hátránya, hogy elvégzéséhez sok időre van szükség, ezért erőfeszítések történtek olyan egyéb szűrőeszközök értékelésére, melyek alkalmasak idős betegek előzetes vizsgálatára. A jelen vizsgálat célja annak az elemzése volt, hogy a Vulnerable Elders Survey-13 (VES-13) eszköz mennyire pontosan jelzi előre a CGA által kimutatott eltéréseket.

Betegek és módszerek
A CGA és a VES-13 értékelést olyan > 70 éves betegeknél végeztük el, akiknél szövettanilag vagy citológiailag diagnosztizálták a szolid vagy hematológiai rosszindulatú daganatot. Elemeztük a VES-13 megbízhatóságát és validitását.

Eredmények
A 419 idős rákbeteg (átlagéletkoruk 76,8 év) ötvenhárom százaléka volt a VES-13 alapján sérülékeny; a rokkantság aránya a CGA alapján 30%-nak adódott, míg a mindennapi tevékenység (ADL, activities of daily living)/eszközöket igénylő napi tevékenység (IADL,instrumental activities of daily living) skálák alapján ez az arány 25% volt. Az ADL/IADL skálákhoz viszonyítva a VES-13 szenzitivitása 87%, specificitása 62%; a CGA szenzitivitása 90%, specificitása 70% volt.

Következtetések
Adataink alapján a VES-13 nagy arányban előre jelzi a funkcionális státus romlását, ezért a teljes CGA elvégzése előtt hasznos tájékozódó módszer lehet idősebb rákbetegek állapotának felmérésére.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Andrea Luciani, Gilda Ascione, Cecilia Bertuzzi, Desirè Marussi, Carla Codecà, Giuseppe Di Maria, Sarah Elisabetta Caldiera, Irene Floriani, Sabrina Zonato, Daris Ferrari és Paolo Foa
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.