hirdetés

A rotavírus elleni védőoltás tehermentesíti a háziorvosokat

Londoni szerzők felmérése szerint a fiatal gyermekek körében csökken a legnagyobb mértékben a gasztroenteritisz miatti háziorvosi vizitek száma rotavírus elleni vakcinációt követően.

hirdetés

A fenti megfigyelés a széles körű védőoltási programokhoz társuló nyájimmunitás jótékony hatását húzza alá. Ez azt jelenti, hogy a közösségben jelen lévő kórokozók számának csökkenése következtében a nem oltott személyeknél (jelen esetben az idősebb gyermekek és a felnőttek csoportjában) is kisebb eséllyel lép fel fertőzés.

A rotavírus erősen fertőző kórokozó, kisgyermekek körében a gasztroenteritisz leggyakoribb oka, mely hasmenéssel, hányással és lázzal jár. A rotavírus-fertőzések szerte a világon jelentős anyagi terhet rónak az egészségügyi ellátó rendszerekre.

Az Egyesült Királyságban 2013-ban indult a rotavírus elleni országos védőoltási program, melynek során a vakcinát orális cseppek formájában két dózisban kapják meg a csecsemők 2 és 3 hónapos kor között. A korábbi felmérések azt mutatták, hogy a program bevezetése gyermekek és felnőttek körében egyaránt csökkentette a gasztroenteritisz miatti kórházi felvételek és sürgősségi osztályos vizitek számát.

Az új vizsgálatban alapellátási adatokat elemeztek annak tisztázására, hogy a rotavírus elleni védőoltás bevezetése miként befolyásolta a háziorvosi vizitek számát, illetve hozzávetőlegesen mekkora egészségügyi megtakarítást jelent Angliában.

A vakcina bevezetését követően összességében 15 százalékkal csökkent a fiatal gyermekek háziorvosi vizitjeinek száma, mely 41 százalékkal kisebb azokban a hónapokban, amikor a rotavírus történetileg a legnagyobb számban van jelen a közösségekben. Ugyancsak csökkenés mutatkozott a nagyobb gyermekek csoportjában és – kisebb mértékben – a felnőttek körében is.

A javulás összességében 12,5 millió fontos megtakarítást hozott az egészségügyi ellátás költségeiben.

Dr. Sara Thomas, a közlemény első szerzője így fogalmaz: „A mostani vizsgálat segítséget nyújt ahhoz, hogy teljesebb képet kaphassunk a rotavírus elleni vakcinációs programok hatásairól, és azt jelzi, hogy a háziorvosok gasztroenteritisz okozta terhei rövid időn belül enyhültek. Azt figyeltük meg, hogy az akut gasztroenteritisz szezonális csúcsa teljesen eltűnt a hagyományosan veszélyesnek számító hónapokban. Az a tény, hogy a nem vakcinált felnőttek és idősebb gyermekek körében is csökkent a háziorvosi vizitek száma, arra utal, hogy más korcsoportok is profitálhatnak az kisgyermekek átfogó vakcinációs programjából.”

„Ezek jó hírek, és ismét megerősítenek bennünket abban, hogy az átfogó program három évvel ezelőtti bevezetése rengeteg hányással és hasmenéssel járó esetet előz meg. Ez annak köszönhető, hogy a csecsemők nagy arányban megkapják a védőoltást, ami védelmet nyújt az idősebb nem vakcinált gyermekeknek és a felnőttek bármely korosztályának is” – erősíti meg a fentieket a közlemény egyik társszerzője. Dr. Shamez Ladhani.

Nicola Blackwood brit egészségügyi miniszter arra hívja fel a figyelmet, hogy felbecsülhetetlen közegészségügyi előnyökkel jár a fiatal gyermekek rotavírus elleni vakcinációja, ami egyszersmind idő- és pénzmegtakarítást jelent az egészségügyi ellátó rendszer szempontjából is.

A szerzők vizsgálatuk gyengéjeként említik, hogy az akut gasztroenteritiszek számának csökkenésében a védőoltás bevezetésén kívül más tényezők is szerepet játszhattak. Ezek potenciális hatásainak vizsgálatára jelenleg is folynak az elemzések.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.