hirdetés

A stroke utáni depresszió kockázata és rizikófaktorai

A stroke utáni három hónapban nyolcszorosára emelkedik a depresszió kockázata írja a JAMA Psychiatry című lap legfrissebb számának egyik cikke.

hirdetés

2013-ban több mint 10 millió beteg élt át stroke-ot, és világszerte több mint 30 millió ember él stroke diagnózisával.

A koppenhágai egyetemről dr. Merete Osler és munkatársai hét országos dániai regiszter adatai alapján arra keresték a választ, hogy különbözik-e a depresszió kockázata és rizikófaktorai attól függően, hogy az adott résztvevő kórelőzményében szerepelt-e stroke vagy sem. Ezen kívül azt is vizsgálták, hogy a depresszió fennállása befolyásolta-e a halálozási arányokat.

A 135 417 stroke-beteg közül 34 346 esetben (25,4 százalék) állították fel depresszió diagnózisát a stroke-ot követő két évben. Ezen belül a depresszió az esetek több mint felében (n = 17690) a stroke utáni első három hónapban jelentkezett.

A referenciapopulációt 145 499 olyan személy alkotta, akinél nem fordult elő stroke. Ebben az alcsoportban 11 330 esetben (7,8 százalék) kórisméztek depressziót a vizsgálatba való belépést követő 2 éven belül. A depressziós esetek kevesebb mint egynegyede (n = 2449) jelentkezett a vizsgálatba történt bevonást követő első három hónapban.

A stroke-ot követő 3 hónapban nyolcszor akkora arányban fordult elő depresszió, mint a stroke szempontjából negatív anamnézisű referenciapopuláció tagjai között – írják a szerzők.

A depresszió kockázati tényezőjének bizonyult a stroke-on átesett betegeknél és a referenciapopulációban egyaránt az idősebb kor, a női nem, az egyedülálló státusz, az alacsony iskolázottság, a cukorbetegség és más szomatikus komorbiditások fennállása, a kórelőzményben szereplő stroke és a stroke súlyossága (a stroke-betegek alcsoportjában).

Mindkét csoportban − a stroke-betegek között és a referenciapopulációban is − azt tapasztalták, hogy a depressziós betegek alcsoportjában − és ezen belül is különösen az újonnan fellépett depresszió eseteiben – nagyobb volt a bármely okra visszavezethető halálozás aránya.

A szerzők vizsgálatuk gyengéjeként említik, hogy a depresszió definíciójának alapját a pszichiátriai diagnózisok és az antidepresszánsokra szóló gyógyszerfelírások képezték, illetve hogy az esetek többségét az antidepresszánsokra szóló vényfelírásokra alapozták, noha erre különböző betegségek miatt kerülhetett sor.

„A stroke-betegek körében a diagnózis utáni első évben gyakori a depresszió, és különösen veszélyeztetettek azok a betegek, akiknél korábban már jelentkezett depresszió, vagy akiknek stroke-ja súlyos volt. Annak ismeretében, hogy a halálesetek jelentős része a stroke utáni depresszióra vezethető vissza, a stroke-betegeket gondozó kollégáknak tisztában kell lenniük ezzel a veszéllyel” – zárják következtetéseiket a szerzők.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.