hirdetés

A szálló por növeli a légúti fertőzések kockázatát

A szálló por (szmog) koncentrációinak rövid kiugrásai különösen kisgyermekekben növelik a légúti fertőzések kockázatát.

hirdetés

A szálló porként a lebegőben lebegő apró (nm, µm) szemcseméretű részecskéket (paticulate matter/PM) emlegetjük, melyek összetétele rendkívül változatos: mérgező és ártalmatlan, szilárd és folyékony halmazállapotú anyagok is lehetnek. Ezek könnyen penetrálnak a légzőszervekbe, a keringésbe és az idegrendszerbe, káros hatásukat egyre több kutatás bizonyítja

A 2,5 µm-nél kisebb részecskék (PM2,5) , így pl. a kifpufogó gázok nehézfémei , alacsonyan lebegnek a talajszínt fölött, ezért a kisgyermekekre különösen károsak. Dr. Benjamin D. Horne (Salt Lake City, Utah) és munkatársai azt vizsgálták, hogy a levegő PM2,5 szennyezettsége milyen összefüggésben van a gyermekek, valamint a 18 évesnél idősebb fiatalok és a felnőttek akut alsó légúti fertőzéseivel (ALRI, acute lower respiratory infections).

Mindent egybevetve úgy találták, hogy a magasabb PM2,5 expozíció emelte a 0-2 éves, a 3-17 éves gyermekek, valamint a 18 évnél idősebb fiatalok és a felnőttek akut alsó légúti fertőzéseinek (ALRI, acute lower respiratory infections) számát.

A kutatók a kórházuk területéhez tartozó Utah állam északi-centrális részén fekvő Wasatch Front város lakosait vizsgálták 1999 és 2016 között, ahol a környező magas helyek miatt a légtérben gyakran megrekednek a kibocsájtott szennyező anyagok. Az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine c. lapban 2018. április 13.-án online megjelent tanulmányukban összesen 146,397 ALRI-ben szenvedő beteg adatait értékelték ki: 112,567 beteg 0-2 éves volt (76,9%), 17,558 beteg volt 3-17 éves (12%), és 16,272 beteg volt 18 éves, vagy idősebb (11,1%). A légúti fertőzések száma a légszennyezés után 3 héttel volt a legmagasabb, de még a 4.héten is statisztikailag szignifikánsan emelkedett volt. Az RSV-(respiratory syncytial virus, kevésbé elterjedt nevén „légúti óriássejtes vírus”) fertőzések leginkább a PM2,5 szennyezés után 2 héttel kezdődtek, de a csúcsot szintén a harmadik hétnél érték el. Az RSV-fertőzés és a bronchiolitis leginkább a 0-2 éves kisgyermekeket érintette. A brochiolitis különös figyelmet érdemel, mivel ez elsősorban az egészen fiatal csecsemőknél jelentkezett. Az influenza elsősorban az idősebb gyermekeket és a felnőtteket érintette, és a többi említett légúti megbetegedéseknél korábban érte el csúcsértékét. E megfigyelés jelentőségét az adja, hogy a korábbi vizsgálatok csak hosszabb ideig tartó környezeti PM2,5 légszennyezés után észleltek magasabb influenza/pneumonia morbiditást és mortalitást.

A vizsgálat igazolta, hogy a PM2,5 lényszennyezés mind az RSV-re, mind az influenzára érzékenyebbé tette a betegeket. Az emelkedett PM2,5 légszennyezés különösen a kórházban fekvők állapotát befolyásolta, összesen 107 beteg halt meg 30 napon belül ALRI-ben, közülük 17 (0,015%) volt 0-2 éves, 9 volt 3-17 éves (0,051%) és 81 (0,498%) volt a felnőttek csoportjában. A helyi egészségügyi intézményeknek tehát fel kell készülniük, hogy egy-egy emelkedettebb légszennyezés után a légúti betegségek megszaporodnak, a betegek állapota súlyosbodhat, és a helyi közösséget figyelmét is fel kell hívniuk a fertőzések kockázatának fokozódására.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.