hirdetés

A szendvics és a sóbevitel

A túlhajszolt életmóddal párhuzamosan egyre inkább terjed az ebédre bekapok egy szendvicset amerikai szokása. Tudnunk kell azonban, hogy ezzel szervezetünkbe nem csak bőséges kalóriát, hanem a napi sószükséglet jelentős részét is bevisszük.

hirdetés

Az amerikaiak 49%-a minden nap elfogyaszt legalább egy szendvicset (hot-dogot, hamburgert, csirke wrap-ot, sajtos bagelt) a férfiak gyakrabban, a nők ritkábban (54% vs 44%, p<0,001). Ez az egyetlen szendvics férfiaknál a napi nátrium-bevitel 21%-ának, nőknél 16%-ának felel meg egy online megjelent legújabb kutatás szerint (Sebastian). A Dietary Guidelines for America 2010-es ajánlása egészséges felnőttek esetén a napi nátriumbevitel felső határát 2300 mg-ban állapította meg, az 50 év felettiek, az afro-amerikaiak, a diabeteses és hipertóniás, vagy krónikus vesebeteg személyek számára pedig 1500 mg az ajánlott napi felső határ. Így akár egyetlen szendviccsel is túl sok kalóriát és y „tetemes mennyiségű” sót  veszünk magunkhoz – állapította meg a Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics-ben 2014. október 5.-én online megjelent kutatás vezető szerzője, Dr. Rhonda S. Sebastian (Food Surveys Research Group, Beltsville Human Nutrition Research Center, Maryland).

A „mit eszünk mi Amerikában” című kutatásban 2009-2010-ben 5762 felnőtt (2973 nő és 2789 férfi) táplálkozási szokásait elemezték, melynek során összehasonlították a férfiak és nők szendvicsevésekor felvett energiát és nátrium mennyiségét (kilokalóriák és miligrammok a napi adag százalékában), a teljes energia-bevitelt, a teljes nátrium-bevitel és a nátrium-denzitást (mg/1000 kcal), és felhívták a figyelmet a szendvicsek nátrium (konyhasó) tartalmának csökkentésének szükségességére, a vérnyomás normál értéken tartása érdekében.  A 2010-ben kiadott ajánlások szerint a vérnyomás normál értékek közötti tartása csökkenti az egyén kardiovaszkuláris kockázatát, a pangásos szívbetegség és a vesebetegségek kockázatát. Ezért gyermekekben is, felnőttekben is korlátozni kell a nátrium-bevitelt.

Dr. Suzanne Oparil (University of Alabama at Birmingham), a kérdés szakértője viszont arra hívja fel a figyelmet, az Institute of Medicine 2013-as beszámolója szerint „nincs bizonyíték arra, hogy a napi nátrium-bevitel alacsonyabb szintjei (1500 mg és 2300 mg) képesek lennének megelőzni a kardiovaszkuláris eseményeket”. Ráadásul, a PURE vizsgálatban (Prospective Urban Rural Epidemiology) értékelt 100 000 személy adatai alapján a napi 3 grammnál kevesebb sót fogyasztók körében magasabb volt a kardiovaszkuláris betegségek és a halálozások száma, sorolja a sóbevitel egyedüli bűnösségét cáfoló adatokat. Dr. Salim Yusufnak (McMaster University, Hamilton, Ontario) a 2014-es World Congress of Cardiology-n elhangzott analízise szerint a napi 3000 és 6000 mg nátriumot fogyasztók körében kevesebb halált és kardiovaszkuláris megbetegedést lehet észlelni, ezért a nátrium-bevitel és a megbetegedések kockázata között U- vagy J-alakú összefüggést feltételezett, mivel szerinte a túl alacsony és a túl magas nátrium-bevitel növeli a kockázatokat.

A szendvicsek fogyasztásakor ügyelni kellene a felvágottak, vörös húsok és sajtok mennyiségének csökkentésére és a túlzott kalória-bevitellel is számolni kell, nem mindegy, hogy az a bizonyos napi egy „szendvics” mekkora. Még ennél is fontosabb azonban, hogy seha ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű testmozgásról.

 

Írásunk a következő közlemények alapján készült:

1. Heartwire

2. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics

3. U.S. Department of Agriculture 

4. Institute of Medicine

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.