hirdetés

A szép új világ választása: infarktust vagy rákot?

  Amióta a jelenleg leghatásosabb koleszterincsökkentő gyógyszerek, a sztatinok megjelentek, azóta találkozhatunk az irodalomban és a médiában kétkedő, az „alacsony” LDL-koleszterin veszélyeit taglaló cikkekkel. Az elmúlt években lezárult, nagy dózisú sztatinokkal végzett vizsgálatok egyrészt átíratták a nemzetközi és nemzeti terápiás ajánlásokat, másrészt újra felhívták a figyelmet az esetleges mellékhatások jelentőségére.A sztatinok, különösen a maximális dózisú sztatinok szedésekor a transzaminázok szintjének emelkedése mellett a miotoxicitás a leggyakoribb nemkívánatos mellékhatás (a kreatinkináz szérumszintjének emelkedésével vagy anélkül). Az ajánlásokat is megváltoztató sztatinvizsgálatok jelentősége éppen abban áll, hogy bebizonyították: 1,8 mmol/l alatti LDL-koleszterin-szint elérése és megtartása mellett lelassítható vagy akár megállítható az atherosclerosis folyamata.
  A sztatinkezelés biztonságosságával, az esetleges mellékhatások előfordulásával 2006- ban több nemzetközi kongresszus (NCA, IAS) is foglalkozott, nagy nevű kardiológiai újságok (pl. az American Journal of Cardiology) külön mellékletben tárgyalták a témát. A sztatinok több mint húszéves története alatt eddig több száz különféle vizsgálatban próbálták követni, összehasonlítani és elemezni a lipid és nem lipid paraméterekre és a klinikai végpontokra kifejtett hatásaikat. A nagyszámú vizsgálati eredmény értelmezésének megkönnyítéséhez időnként metaanalízisek látnak napvilágot, amelyek segítségével eligazodhatunk az alkalmazott kezelések jó és kevésbé jó hatásai között. Vagy éppen összezavarnak mindent.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Reiber István PhD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.