hirdetés

A szkizofrénia áttekintése

A szkizofrénia rokkantságot okozó mentális kórállapot, amely – a kulturális háttértől függetlenül – a népesség 1%-át érinti. A betegség mindkét nem képviselői körében nagyjából azonos arányban fordul elő, a nők szkizofréniája azonban gyakran későbbi életkorban jelentkezik, mint a férfiaké. A szkizofrénia pozitív tünetei a hallucinációk, a beteghez szóló hangok és a gyakran paranoid természetű téveszmék. A negatív tünetek körébe tartozik az érzelmi elsivárosodás, a korábban kedvelt tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése, az akarat- és indítékszegénység, a társadalmi elszigetelődés. A felsorolt jelenségek hatással vannak a beteg családjára is, ezért az orvos alapvető feladata, hogy a betegség által érintettek teljes körének iránymutatással szolgáljon. A pszichoszociális és családterápiás erőfeszítések javíthatják a kimenetelt. A gyógyszerek segítséget nyújthatnak a tünetek kézbentartásához, de az antipszichotikumok csaknem mindegyike idegrendszeri és testi mellékhatások (pl. testsúlygyarapodás, hypercholesterinaemia, cukorbetegség) veszélyét rejti magában. A szkizofréniában szenvedő betegek 10%-a esetében kell számolnunk azzal, hogy életük során valamikor öngyilkosságot kísérelnek meg.

 A szkizofrénia rokkantsághoz vezető lelki betegség, mely egyaránt károsítja a mentális és a szociális funkciókat, és gyakran komorbid állapotok megjelenéséhez vezet. A bekövetkező változások nemcsak a beteg, hanem a családtagok és a barátok életét is mélyrehatóan befolyásolják. A családorvos nagyban hozzájárulhat a szkizofrénia eredményes kezeléséhez, hiszen helyzeténél fogva sokszor ő észleli elsőként a betegség korai tüneteit, s feladatai közé tartozik megfelelő szakemberhez utalni a beteget és segítséget nyújtani neki és a rokonoknak ahhoz, hogy sikeresen megbirkózzanak a betegség által rájuk rótt terhekkel. A háziorvos lehet annak a multidiszciplináris ellátásnak a motorja, amelyből nem maradhat ki a szkizofrén betegek ellátásának egyetlen aspektusa sem.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Stephen H. Schultz, MD Stephen W. North, MD, MPH Cleveland G. Shileds, PHD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.